duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăOpiniiDeconturi în PNL după câștigarea alegerilor pierdute

Deconturi în PNL după câștigarea alegerilor pierdute

Escaladarea tensiunilor din PNL era de așteptat. S-a amânat puțin momentul, pentru a nu perturba constituirea Guvernului după alegerile din 6 decembrie. În PNL s-au acumulat nemulțumirile pas cu pas sau lună de lună. S-a ținut capacul deasupra pentru că 2020 a fost un an electoral, la care s-a adăugat și pandemia. Ludovic Orban a fost lăsat să decidă cam totul în privința partidului și a guvernării. Și în timp ce Orban își consolida puterea, se adâncea ruptura dintre el și o parte dintre liberalii performanți și cu imagine bună. Lucrurile bune se amestecau cu erorile. În funcții au fost promovați, în general, apropiați ai lui Orban, mulți yesmeni și prea puțini oameni care să se bucure de încredere și apreciere populară. Poate că unii au fost buni, dar impresia generală a fost că Ludovic Orban se înconjoară doar de oameni fideli lui. Au fost decizii politice foarte bune, au fost decizii politice care au afectat imaginea și scorul electoral al PNL. Doar două exemple: susținerea lui Nicușor Dan drept candidat unic al opoziției la Primăria București, o mișcare politică de succes, față de promovarea pe liste și chiar în alte funcții publice a multor dezertori din PSD și din formațiunile-satelit ale PSD (Pro România, ALDE). Iar negocierile pentru formarea coaliției de guvernare au fost conduse de Ludovic Orban doar pentru a-și asigura pentru el o funcție importantă. În schimb, PNL a rămas fără portofolii cu ”miză” mare în guvernul de coaliție: fără Transporturi, fără Fonduri Europene, fără Dezvoltare, fără Justiție. În acest moment, pare că semnalul de la Klaus Iohannis a fost dat pentru schimbarea la vârful PNL.

Multe din cele petrecute la nivel central s-au reflectat și în teritoriu. Unii liberali se consideră nedreptățiți. Cele mai multe discuții și nemulțumiri pornesc de la promovările pe locurile eligibile de candidați și pe diverse posturi publice. La urma-urmei, nemulțumirile în astfel de cazuri sunt inevitabile. Depinde foarte mult de șefi, de stil, de procedură, de dialog ca astfel de nemulțumiri să fie cât mai reduse.

În PNL Vrancea pare, deocamdată, liniște. Nemulțumirile nu au dat pe-afară. Se știe că filiala PNL Vrancea are o echipă de conducere care îl susține pe Ludovic Orban. De altfel, județul Vrancea a fost băgat în ”seamă” de Guvernul României, în anul 2020, cum nu a mai fost până acum. Sprijinul reciproc Orban-PNL Vrancea (prin fostul ministru Ion Ștefan în primul rând) a fost evident. Momentan, nu se întrevede un ”val” de nemulțumiți, cu forță, în PNL Vrancea care să semene cu ”valul” de la București. Chiar dacă îl susțin pe Ludovic Orban, liberalii din Vrancea ar putea merge pe o cale de împăcare/ de compromis între părțile beligerante de la vârful partidului.

Oricum, pentru PNL este bine să se încheie războiul intern în acest an, indiferent de câștigători. Este primul an al guvernării de coaliție, abia în 2024 mai sunt alegeri. În 2021 se pot face/ întâmpla multe, atât în plan politic cât și în plan guvernamental, fără risc electoral iminent. Prelungirea agoniei interne nu este nici în interesul lui Orban nici în interesul contestatarilor săi. Și, cu siguranță, nici Klaus Iohannis nu-și dorește acest lucru.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu