Proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ, sesiunea 2022, s-a desfășurat în centrul de examen organizat la Școala Gimnazială „Oana-Diana Renea” Focșani. Proba s-a desfășurat la 27 de discipline. Au fost admiși la proba scrisă 139 de candidați (dintr-un total de 149 de candidați înscriși la începutul anului școlar), care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții:
- efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an;
- calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine”;
- efectuarea a 2 inspecții de specialitate la clasă, în perioada stagiului.
S-au prezentat 132 de candidați, din 139 de candidați admiși la proba scrisă, fiind absenți 7 candidați. S-au retras 5 candidați. Au predat lucrările 127 de candidați. Niciun candidat nu a fost eliminat. Disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși au fost: învățământ preșcolar, învățământ primar și educație fizică și sport. Elaborarea subiectelor, traducerea acestora în limbile minorităților naționale la solicitarea candidaților, elaborarea baremelor de evaluare și afișarea acestora, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro, sunt asigurate de Centrul National de Politici și Evaluare în Educație.
Primele rezultate vor fi afișate în data de 27 iulie, în centrul de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro. Contestațiile se depun la centrul de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 27 iulie (până la ora 20:00) și 28 iulie (între orele 9:00-12:00). Soluționarea contestațiilor se va realiza în perioada 28 iulie – 3 august 2022. Rezultatele finale se afișează la centrul de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 4 august. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care, pentru promovarea examenului, trebuie să fie de cel puțin 8 (opt).
Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare. Informații suplimentare despre organizarea și desfășurarea examenului național pentru definitivare în învățământ, precum și despre programele specifice pentru examen sunt disponibile pe site-ul definitivat.edu.ro. (ISJ Vrancea)