sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAdministratieDezbatere cu Ludovic Orban și europarlamentarul Siegfried Mureșan despre accesarea fondurilor europene...

Dezbatere cu Ludovic Orban și europarlamentarul Siegfried Mureșan despre accesarea fondurilor europene și proiectele majore de investiții care vizează județul Vrancea

La Consiliul Județean Vrancea a avut loc o dezbatere pe tema Mecanismului de Redresare și Reziliență, cu participarea parlamentarilor și primarilor din Vrancea și din alte județe, a reprezentanților administrației județene, precum și a directorilor din CNAIR și CNI. Invitați speciali au fost președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și europarlamentarul Siegfried Mureșan, coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare și Reziliență. Președintele Camerei Deputaților și europarlamentarul Siegfried Mureșan au vorbit despre proiectele avute în vedere prin Planul Național de Redresare și Reziliență. La rândul lor, primarii au adresat multe întrebări, legate atât de obiectivele aflate în derulare în localitățile pe care le administrează cât și despre proiectele pe care le pot depune pentru a accesa finanțare europeană. De asemenea, multe subiecte abordate de primari au vizat aspecte locale și probleme cu care s-au confruntat pe parcursul derulării investițiilor.

Președintele CJ Vrancea,, Cătălin Toma, a precizat că accesarea fondurilor europene va fi o prioritate pentru toate UAT-urile, iar acestea trebuie să nu aibă piedici în procedurile derulate. ”Când vorbesc de piedici mă refer, de exemplu, la faptul că pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene a apărut deja o fișă din care rezultă că UAT-urile și Consiliile județene nu pot accesa anumite fonduri. E nevoie urgentă de modificarea documentației în cauză”, a subliniat Cătălin Toma. Acesta s-a referit și la faptul că, în bugetul aferent investițiilor pe anul 2021, s-au alocat sume importante pentru refacerea drumului național DN 2 N, tronsonul Chiojdeni – Jitia – Vintileasca, dar și pentru reabilitarea DN 23 A. ”Așa cum am promis împreună cu colegul meu Ion Ștefan, ducem asfaltul mai departe de Jitia, însă în zona Vintileasca nu vom turna doar asfalt, ci vom moderniza integral drumul național. În plus, sunt deja alocați bani pentru execuția proiectului privind reabilitarea DN 2 L Soveja – Lepșa (Coașa), pentru cei 16 km”, a precizat președintele administrației județene. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat o serie de aspecte discutate la nivel european cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență, susținând că, la Bruxelles, a avut mandat clar pentru trecerea unor investiții pe lista proiectelor care pot fi accesate prin PNRR. ”Practic, PNRR este un contract între Guvernul României și Comisia Europeană. După ce va fi aprobat la nivelul CE, vor fi lansate procedurile următoare. Vă invit să aveți încredere și pot spune că România are deja alocată suma de 30,4 miliarde de euro”, a punctat Siegfried Mureșan.

Președintele Camerei deputaților, Ludovic Orban, s-a referit la proiectele noi care pot fi accesate prin Compania Națională de Investiții, dar și la varianta înființării mai multor structuri regionale ale CNI, pentru că actuala structură a companiei nu face față numeroaselor proiecte depuse de UAT-urile din România. ”În ceea ce privește rețelele de gaz eu cred că vom avea finanțare prin PNRR. Și, să nu uităm, vom mai avea bani la buget și datorită modificărilor legislației cu privire la extragerea de gaze din Marea Neagră. O parte din acei bani vor veni la buget, în urma proiectului de lege făcut și aprobat de PNL. Ca să mă refer și la bugetul pe acest an pot să vă spun că vor fi alocați mai mulți bani CJ-urilor pentru cheltuielile sociale cu DGASPC-urile”, a declarat Orban. Deputatul PNL Vrancea Ion Ștefan s-a referit la o parte din investițiile care vor fi făcute în Vrancea în următorii an. ”Este a treia întâlnire pe care o facem pe tema PNRR. Oricât de mult ar zâmbi unii sau alții, până la finalul lui 2026 vom avea investiții de amploare cum n-a mai beneficiat Vrancea vreodată. Soveja va reintra în circuitul turistic al României, iar Spitalul Județean din Focșani va fi primul realizat de la zero în România, în ultimii 30 de ani. Va fi făcut prin PNRR. Apoi, ne-am luat angajamentul ca până la finalul anului 2024 să mergem de la Focșani la București pe autostradă. Și așa va fi, oricât de neîncrezători sunt unii sau alții. Avem un semn de întrebare în ceea ce privește drumul expres Focșani – Brăila, dar dacă autoritățile locale de pe traseul drumului ne vor da tot concursul vom rezolva și acest drum. Închei prin a spune că magistrala de gaze de la Ghergheasa la Focșani va fi realizată și asta va duce gazul românesc în casele a zeci de mii de vrânceni”, a afirmat Ion Ștefan. La rândul său, deputatul PNL Vrancea Ionel Dancă a vorbit de apelurile deschise la Ministerul Fondurilor Europene pentru rețelele de gaze. ”Toate UAT-urile pot depune dosare pentru gaze. Deja există 20 de comune din Vrancea cu proiecte depuse și analizate. Noi, deputații PNL de Vrancea, am cerut să fie eligibilă extinderea rețelelor de gaze. Vreau să vă mai spun și că avem în atenție proiectele pentru irigații, în vederea combaterii efectelor secetei. Cheltuielile cu despăgubirile pentru secetă sunt mai mari decât cele cu proiectele pentru irigații. Și asta spune totul, consider eu”, a arătat Ionel Dancă.

Prin documentul adoptat de Parlamentul European, România va avea posibilitatea de a finanța din acest mecanism toate tipurile de investiții pe care Guvernul și le-a propus în Planul Național de Redresare și Reziliență. ”Vom avea posibilitatea de a folosi acești bani în proiecte de infrastructură vitale României, în proiecte care contribuie totodată la tranziția spre o economie verde și la digitalizarea țării. Vom putea investi în alte proiecte majore care au ca obiectiv digitalizarea și reducerea poluării, vom putea folosi acești bani pentru întărirea sistemului medical, pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ și pentru creșterea calității serviciilor publice din România. Nu în ultimul rând, vom putea sprijini mediul de afaceri să se redreseze după pandemie și să se dezvolte pentru a crea noi locuri de muncă în România.”, susține europarlamentarul PNL. Din suma totală de 672,5 miliarde de euro, României îi revin 30,5 miliarde. Din această alocare, țara noastră poate folosi 13% ca avans, adică aproximativ 3,95 miliarde de euro.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu