Evenimentul ”Pe urmele Reginei” organizat de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Eracle Nicoleanu” Vrancea, Primăria Comunei Răcoasa și Protoieria Panciu, planificat în data de 02 aprilie 2020 în satul Mărăști, comuna Răcoasa va fi amânat pentru o dată ulterioară în contextul implementării măsurilor necesare prevenirii răspândirii virusului ”COVID 19”. De asemenea, inspecțiile din această perioadă cuprinse în Planul anual de inspecții al Direcției Județene pentru Cultură Vrancea privind starea de conservare a monumentelor istorice vor fi reprogramate începând cu ultima săptămână a lunii aprilie. Calendarul actualizat al inspecțiilor va putea fi consultat pe pagina de internet a instituției la adresa http://djcvn.cultura.ro/index.php/transparenta/planul-anual-de-inspectii.
Evenimentul ”Pe urmele Reginei” constă într-o serie de activități științifice care aveau ca scop evocarea principalelor momente ale reconstrucției satului Mărăști de către Societatea ”Mărăști”, dar și promovarea monumentelor istorice din localitate. Distrus în urma luptelor din luna iulie 1917, satul Mărăști a fost reconstruit de către înalți comandanți, ofițeri și soldați, membrii ai Armatei a II Române, care se vor constitui în ”Societatea Mărăști”, sub înaltul patronaj al majestăților sale Regele Ferdinand și Regina Maria a României. ”Câmpul de luptă Mărăști” a integrat, în perioada 1918-1938, eforturile ”Societății Mărăști” în construcția locuințelor familiale a orfanilor și văduvelor, a Arcului de Triumf, a Școlii ”Regina Maria”, a Bisericii cu hramul ”Sf. Mucenițe Maria Magdalena”, a Mausoleului Eroilor, dar și a alimentării cu apă și energie electrică a satului, precum și lucrările de conservare a unor tranșee și cazemate, în amintirea luptelor purtate aici. În prezent, ”Câmpul de luptă Mărăști”, păstrează mai multe locuințe ridicate în acea perioadă, alături de Mausoleul Eroilor, Arcul de Triumf, Școala ”Regina Maria” și Biserica cu hramul actual ”Adormirea Maicii Domnului”, rezervorul de alimentare cu apă etc.
Evenimentul ”Pe urmele Reginei” propune următoarele activități:
Școala ”Regina Maria”, sat Mărăști:
- Prezentarea expoziției de fotografie și documente istorice ”Câmpul de luptă Mărăști” – Institutul Național al Patrimoniului & Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea;
- Prezentarea expoziției costumelor Jandarmeriei din perioada interbelică – Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea ”Eracle Nicoleanu”.
Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, sat Mărăști:
- Prezentarea picturii și a mobilierului din biserică – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei;
- Prezentarea epitafului ”Văl de procesiune”, bun de patrimoniu mobil clasat în categoria ”Fond” – Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea;
Evenimente comemorative la monumentul istoric ”Mausoleul Eroilor (1916 – 1919)”, cod LMI VN-IV-m-A-06632
- Mini-recital coral – Corul Protoieriei Panciu;
- Prezentarea filmului documentar ”Marile Serbări de la Mărăști – 10 iunie 1928”;
- Proiecția filmului artistic ”Maria, Regina României”. (Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea)