marți, februarie 25, 2025
AcasăPoliticaDiscrepanțe majore în distribuirea fondurilor către primăriile din Vrancea | Deputat Dragoș...

Discrepanțe majore în distribuirea fondurilor către primăriile din Vrancea | Deputat Dragoș Ciobotaru: “Revin care separă vrâncenii în funcție de cum votează”

Unul dintre proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Județean de astăzi a vizat repartizarea fondurilor către primăriile din județul Vrancea. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, a alocat discreționar suma de 43,6 milioane de lei pe criterii mai mult politice decât pentru asigurarea continuării proiectelor de dezvoltare locală. Modul în care au fost distribuiți bani către primăriile din județ a creat discuții atât în cadrul ședinței de astăzi, dar și în mediul online. Președintele PNL Vrancea, deputatul Dragoș Ciobotaru a postat pe Facebook un mesaj în care atrage atenția că la Consiliul Județean Vrancea cetățenii sunt separați după modul în care votează. “Revin în Vrancea <obiceiuri vechi> la Consiliul Județean Vrancea, care separă cetățenii în funcție de cum votează! În campania electorală ne promitea că banii vor fi împărțiți echitabil către toate localitățile, că vor fi susținute investițiile din tot județul, că va fi un președinte cum nu a mai văzut nimeni.  Propunerea domnului președinte Nicușor Halici de astăzi il contrazice flagrant. Primăriile conduse de primarii PNL au primit aproximativ jumătate din sumele primite de primăriile conduse de primari PSD, ca „asa e corect” cică. Ce vină au acei oameni care nu v-au votat domnule președinte? Nu merită atenția și sprijinul dumneavoastră și al Consiliul Județean Vrancea în următorii 4 ani? “, a scris deputatul Dragoș Ciobotaru pe Facebook.

Deputatul PNL a mai transmis conducerii Consiliului Județean Vrancea că tocmai acest stil de a conduce a dus la pierderea CJ Vrancea în 2020. Dragoș Ciobotaru a vorbit și despre amendamentul depus de consilierii județeni PNL care a fost respins de majoritatea conturată în jurul PSD în Consiliul Județean Vrancea. “Vă garantez că primarii PNL se vor descurca, cum au făcut-o și până în anul 2020, știu ce au de făcut, însă să nu uitați că acest stil de a conduce, prin tratarea oamenilor diferențiat în funcție de opțiunea politică, a dus la pierderea CJ Vrancea de către PSD în 2020, nu ați învățat nimic. Colegii consilieri județeni PNL au depus un amendament pentru a reduce decalajele, însă a fost respins de majoritatea constituită în jurul PSD de celelalte partide, AUR fiind câinele de pază al PSD, acest nou partid care a primit votul oamenilor tocmai pentru a păzi judetul de PSD, iar acum este cel mai bun aliat al PSD, păcat! Nu mai zic nimic de Focșani, care a fost sancționat drastic din cauza divergentelor dintre președinte și primar. I-ați arătat acum cine e șeful. Focsaniul avea mare nevoie de bani pentru infrastructură, pentru sport (o promisiune neonorată) și pentru multe altele la care astăzi este in urmă.  Nu ați înțeles că oamenii și-au dat seama de fiecare politician și de modul său de a face politică?”, a mai transmis deputatul PNL, Dragoș Ciobotaru.

Un simplu calcul matematic arată că din totalul de 43,6  milioane de lei, aproape 70% au fost direcționați către primăriile conduse de edili PSD. Această distribuție a stârnit controverse, deoarece sumele alocate în unele cazuri nu par să țină cont de criteriile obiective, cum ar fi numărul de locuitori sau nevoile reale ale comunităților.

Exemple concrete de alocări discreționare

Boghești (PSD) vs. Bolotești (PNL): Ambele comune au primit câte 500.000 de lei. Cu toate acestea, Boghești, cu o populație de 1.343 de locuitori, beneficiază de aproximativ 372 de lei pe cap de locuitor, în timp ce Bolotești, cu aproape 5.000 de locuitori, primește doar 108 lei pe cap de locuitor. Diferența este semnificativă și ridică întrebări despre echitatea distribuirii.

Păulești (PSD) vs. Homocea (PNL): Primăria Păulești, locul de baștină al președintelui CJ Vrancea, a primit 600.000 de lei pentru o populație de 1.800 de locuitori, ceea ce înseamnă aproximativ 333 de lei pe cap de locuitor. Pe de altă parte, comuna Homocea, cu o populație de 7.820 de locuitori, a primit doar 400.000 de lei, adică 51 de lei pe cap de locuitor. Un calcul simplu arată că Păuleștiul beneficiază de peste 6,5 ori mai mulți bani pe cap de locuitor comparativ cu Homocea.

Dumitrești (PSD) vs. Slobozia Bradului (PNL): Comuna Dumitrești a primit 1 milion de lei pentru o populație de aproximativ 4.100 de locuitori, ceea ce înseamnă aproximativ 244 de lei pe cap de locuitor. În schimb, Slobozia Bradului, cu o populație de peste 10.000 de locuitori, a primit doar 500.000 de lei, adică 50 de lei pe cap de locuitor. Diferența este de aproape cinci ori mai mare în favoarea comunei Dumitrești.

Fitionești (PSD) și Păunești (PNL): Primarul PSD din comuna Fitionești a primit de la Consiliul Județean o alocare de 500.000 de lei pentru cei aproape 2400 de cetățeni pe care îi păstorește, respectiv 210 lei pe cap de locuitor. La polul opus, comuna Păunești care însumează de trei ori mai mulți vrânceni (peste 6.000 de suflete) nu s-a bucurat de aceleași privilegii financiare. Consiliul Județean Vrancea a direcționat un total de 400.000 de lei, ceea ce înseamnă puțin peste 60 de lei pentru fiecare locuitor.

Tătăranu (PSD) și Măicănești (PNL): Un alt exemplu, de această dată cu două primării relativ egale din punct de vedere al locuitorilor nu s-au bucurat de sume echitabile. Comuna Tătăranu (4157 locuitori) a fost “premiată” cu suma de 900.000 de lei, în timp ce comuna Măicănești (4100 locuitori) a primit doar 400.000 de lei. Un simplu calcul matematic indică o discrepanță de alocare majoră de la 216 lei pe cap de locuitor la doar 97 de lei, așa cum este în cazul comunei Măicănești.

Exemple mai sunt, însă toate ilustrează o problemă gravă în distribuirea acestor fonduri. Este clar faptul că aceste alocări nu țin cont de dimensiunea populației sau de nevoile reale ale comunităților. Abordarea creează inechități în dezvoltarea locală, dar poate duce și la dificultăți în asigurarea serviciilor publice de bază pentru comunitățile mai mari. (Dragoș Ciobotaru, deputat PNL Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu