duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăStiri InterneDosar penal după tăierea masivă a pădurii Parohiei Valea Cotești. Amenzi și...

Dosar penal după tăierea masivă a pădurii Parohiei Valea Cotești. Amenzi și confiscări stabilite de inspectorii Gărzii Forestiere Focșani

În perioada 06 februarie – 28 februarie 2020, Garda Forestieră Focșani a efectuat mai multe controale/verificări pe linie de respectarea regimului silvic și cinegetic, dintre care menționăm: La data de 06 februarie 2020, Garda Forestieră Focșani a efectuat verificări la un depozit de material lemnos ce aparține unei societăți comerciale din localitatea Dumitrești, județul Vrancea. S-a constatat nerespectarea de către agentul economic a prevederilor legale privind completarea la zi a registrului de evidență a intrărilor și ieșirilor de material lemnos, acesta fiind sancționat cu o amendă contravențională de 5.000 lei.

La data de 03 februarie 2020, în urma unei sesizări privind tăieri ilegale de arbori pe raza comunei Lopătari, județul Buzău, Garda Forestieră Focșani a efectuat verificări la fața locului. Au fost identificate mai multe stive de material lemnos. În urma cercetărilor, s-a ajuns la concluzia că o parte din lemn a fost exploatat și aparține unei societăți comerciale cu activitate de exploatare forestieră, dar exista și o cantitate de 41,285 mc lemn rotund fag și rășinoase abandonată și nerevendicată, aceasta a fost confiscată. De asemenea a fost constatat faptul că parchetul de exploatare a fost reprimit fără a se respecta unele din prevederile legale în vigoare. Pentru aceasta, au fost sancționați atât agentul economic cu o amendă în cuantum de 2.000 lei, cât și Ocolul Silvic Nehoiu Privat cu o amendă în cuantum de 3.000 lei.

Tot în data de 03 februarie 2020, o altă echipă a Gărzii Forestiere Focșani a efectuat controale de exploatare în partizi constituite în suprafețe de fond forestier administrate de Ocolul Silvic Siriu. S-au constatat un număr de 21 de cioate fără amprentă de ciocan silvic (tăieri ilegale) în volum de 1,91 mc și valoare de 900 lei, precum și necorelări privind datele înscrise în amenajamentul silvic și cele constatate la întocmirea actului de punere în valoare. S-a constatat și lipsa panourilor cu principalele date referitoare la parchetul de exploatare. Pentru nerespectarea prevederilor legale, Ocolul Silvic Siriu a fost somat să remedieze deficiențele iar pentru tăierea de arbori fără drept au fost aplicate sancțiuni în baza Legii 171/2010, cu modificările și completările ulterioare în valoare totală de 11.000 lei.

La data de 13 februarie 2020, în urma unei sesizări privind tăieri ilegale de arbori, împreună cu reprezentanți ai I.P.J. Vrancea a fost efectuat un control în suprafața de pădure ce aparține Parohiei Valea Cotești. S-au constatat un număr de 682 de cioate provenite de la arbori tăiați in delict (în principal din specia gorun), cu un volum total de 806,9 mc și cu o valoare totală a prejudiciului de 714080 lei. În urma cercetărilor ulterioare, s-a constatat că există neconcordanțe în privința amplasamentului suprafeței de pădure a Parohiei Valea Cotești, aceasta din urmă neavând nici contract de prestări de servicii silvice cu vreo structura silvică autorizată. I.P.J. Vrancea a deschis dosar de cercetare penală aflat în continuare în lucru.

Pentru necorelarea datelor operate în SUMAL și cele operate în WoodTracking un agent economic din comuna Chiojdu, județul Buzău a fost sancționat cu o amendă în cuantum de 2.000 lei. Un alt agent economic, din comuna Smârdan, județul Galați, pentru funcționarea ca operator care pune pe piață material lemnos fără a implementa sistemul obligatoriu “Due Dilligence”, a fost sancționat cu o amendă în cuantum de 5.000 lei.

La data de 14 februarie 2020, Garda Forestieră Focșani a constat în urma unui control efectuat la un depozit de cherestea din orașul Măcin, județul Tulcea, diferențe între stocul scriptic și cel faptic în cantitate de 5,48 mc. S-a confirmat aspectul sesizat că s-a primit o cantitate de cherestea rășinoase fără documente legale de la un furnizor din județul Suceava. S-a aplicat o amendă de 5.000 lei și a fost confiscată valoric cheresteaua constatată ca diferență în valoare de 3.940 lei.

La data de 25 februarie 2020, în urma unui control la Ocolul Silvic Galați, s-a constatat faptul că un agent economic cu activitate de exploatare, în ciuda faptului că parchetul reprimit nu figura cu stocuri de material lemnos la data reprimirii, a expediat cantitatea de 7 mc după data reprimirii și cantitatea de 30 mc după expirarea perioadei de 60 de zile de la data reprimirii. În consecință, agentul economic respectiv a fost amendat cu suma de 10.000 lei și s-a dispus măsura complementară de confiscare valorică a cantității de 37,0 mc lemn foc salcâm cu o valoare de 6.993 lei.

În perioada 24-28.02.2020, au fost efectuate verificarea unor acte de punere în valoare de produse accidentale, conform procedurilor specifice. A fost constatat faptul că la întocmirea APV nr. 223-Lezpezi, constituit în proprietatea de pădure ce aparține Obștei Păulești, județul Vrancea, cu servicii silvice asigurate de către Ocolul Silvic Tulnici, natura produselor înscrise în act nu corespunde cu realitatea din teren, în sensul în care au fost identificați că nu toți arborii îndeplineau condiții de a fi încadrați ca produse accidentale. Persoana (angajatul ocolului silvic) care a efectuat marcarea, i s-a aplicat o amendă de 5000 lei, la care se adaugă plata sumei de 9969,89 lei, ca sancțiune complementară ce trebuie achitată în fondul special de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică, faptă prevăzută de Art. 5.1, lit. c) din Legea 171/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Pe parcursul lunii februarie Garda Forestieră Focșani a efectuat mai multe controale de fond în suprafețele de pădure care nu au avut contracte de prestări servicii silvice (de pază). S-au constatat prejudicii pe raza mai multor ocoale silvice, după cum urmează:
– 178 de cioate constatate pe o suprafață de 14,4 ha, reprezentând un prejudiciu de 70 mc cu o valoare estimată de 22.499 lei – preluată în pază de O.S. Pârscov, jud. Buzău;
– 4575 de cioate constatate pe o suprafață de 82,6 ha, reprezentând un prejudiciu de 312 mc cu o valoare estimată de 53.739 lei – preluată în pază de O.S. Brodoc, jud. Vaslui;
– 304 de cioate constatate pe o suprafață de 140,2 ha, reprezentând un prejudiciu de 54 mc cu o valoare estimată de 22.737 lei – preluată în pază de Baza Experimentală Vidra, jud. Vrancea;
– 590 de cioate constatate pe o suprafață de 53,31 ha, reprezentând un prejudiciu de 395 mc cu o valoare estimată de 23.0139 lei – preluată în pază de O.S. Panciu, jud. Vrancea. În toate aceste cazuri s-a efectuat denunț penal, urmând a se face cercetări suplimentare. (Garda Forestieră Focșani)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu