Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a anunțat miercuri că a semnat 20 de acorduri de finanţare pentru programul Start-up Nation, cu o sumă totală de aproape 4 milioane de lei. Potrivit oficialilor ministerului, în cadrul acestor acorduri se vor crea 155 de noi locuri de muncă. Companiile beneficiare sunt din sectoare diverse: panificaţie, încălţăminte, software, fabricarea mobilei pentru birouri şi magazine. „Vreau să vorbesc despre programul Start-Up Nation şi vreau să vă dau câteva informaţii ce fac referire la acordurile de finanţare pe care le vom semna astăzi (n.r. ieri). Sunt 20 de companii, nou-înfiinţate, sunt start-up-uri. Finanţarea totală solicitată de aceste 20 de companii este de 3,987 milioane de lei. Vor crea 155 de noi locuri de muncă, în medie sunt 7,75 de locuri de muncă per companie, din care 45 sunt create pentru absolvenţi, şomeri sau persoane defavorizate, ceea ce înseamnă o medie de 2,25 de locuri de muncă pe companie”, a declarat Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Domeniile de activitate pentru care au aplicat cele 20 de societăți comerciale care au semnat contracte sunt: fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (7 companii), fabricarea pâinii, prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie (4 companii), fabricarea de încălţăminte (2 companii), activitate de realizare a soft-urilor la comandă (2 companii) şi câte o companie din domeniile fabricării biscuiţilor şi pişcoturilor, mobilei pentru birouri şi magazine, articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea altor elemente de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţie, fabricarea de mobilă.
Datele oficiale arată faptul că peste 19.000 de planuri de afaceri au fost înregistrate în programul Start-Up Nation, din care 70% au fost depuse în ultimele cinci zile ale sesiunii. Programul Start-Up Nation are un buget de 1,7 miliarde de lei în acest an, iar suma maximă pe care o poate primi o firmă este de 200.000 de lei.