Dacian Cioloș a explicat, în această seară, motivele pentru care a demisionat de la șefia USR. Fostul președinte propusese un program de reformă, care nu a fost aprobat de Biroul Național al partidului (rezultat de 14 voturi împotrivă și 11 voturi pentru proiectul lui Cioloș). Era puțin probabil ca acest program să fie adoptat, din moment ce majoritatea în Biroul Național este deținută de susținătorii fostului președinte al USR, Dan Barna. Și negocierile interne au eșuat, astfel că Dacian Cioloș a demisionat din funcția de președinte, așa cum anunțase anterior. Iată principalele declarații ale lui Cioloș:
- Mi-am anunțat azi colegii că am decis să demisionez din funcția de președinte, după ce Biroul Național a respins planul meu de revitalizare, care decurge firesc din promisiunile mele făcute în campania partidului. Am considerat firesc și de bun simț să-mi dau demisia
- Credința mea e că USR e în continuare o alternativă pe scena politică. E nevoie de un partid credibil, conectat la societate.
- Rămân în continuare în partid și voi căuta cu ceilalți colegi care cred că partidul are nevoie de împrospătare, reconectare la societate și curajul de a-mi recunoaște limitele pe care trebuie să le depășească
- Președinte interimar rămâne Cătălin Drulă, până când conducerea partidului va organiza alegeri
- Ar fi important să înceapă o dezbatere în partid și legat de modificarea statutului și sper eu ca forța care a ținut partidul viu să nu plece și să rămână să se bată pentru modernizarea partidului. USR trebuie să facă pași înainte pentru a fi adaptat vremurilor, are nevoie de redinamizare din interior.
- Susținătorilor le transmit că dialogul intern, care ține viu acest partid, poate produce ceea ce și dvs așteptați – un partid care să se bată pentru modernizarea țării.
- USR va trebui să tragă și învățămintele participării la guvernare și să ofere o nouă platformă pentru 2024.
- Un partid nu poate fi credibil decât în măsura în care are prospețime și capacitate de regenerare în interior. Asta mi-am dorit să facem și nu am reușit.
- Vă reamintesc că în vară i-am propus lui Dan Barna să nu candidăm niciunul tocmai pentru a crea condițiile de regenerare în partid. Iată că am ajuns aici, cu o întârziere de câteva luni
- Nu puterile mi-au lipsit mie, ci încrederea că putem colabora. Fără acea încredere, nu mimată, e greu să reușim.
- Eu am făcut această propunere de program cu toată bună credința, fără niciun scop în parte. Am cerut un vot cu toată sinceritatea.
- Nu iau în calcul să refac vechiul PLUS. Pe mine nu mă face funcția. Cât am fost președinte nu am făcut deosebiri între foști PLUS, foști USR.
Urmează o perioadă tensionată în USR, mai ales că sondajele de opinie dau partidul în scădere în intențiile de vot ale electoratului. Dacian Cioloș a fost ales președinte al USR PLUS pe 1 octombrie 2021, cu 19.603 voturi (50,9%), față de 18.908 de voturi (49,1%), cât obținuse contracandidatul său, Dan Barna, voturile fiind exprimate online. Rezultatul votului a fost o surpriză, din moment ce Dan Barna era considerat favorit, iar jocurile în partid erau făcute pentru asigurarea victoriei sale. Barna s-a ”revanșat” ulterior și a obținut majoritatea în Biroul Național al USR, prin susținătorii săi.