Foarte grăbite, chiar suspect de grăbite, procedurile birocratice pentru validarea mandatului de consilier județean al lui Constantin Armencea (PSD) și pentru încetarea mandatului defunctului președinte al Consiliului Județean, Cătălin Toma (PNL). Apoi s-a lansat, imediat, ”urgența” alegerii unui președinte interimar la CJ. Să o luăm cronologic.
Joi, 15 februarie, s-a luat act de demisia consilierului județean PSD Cătălin Ghețu. Vineri, 16 februarie, este depusă la instanță acțiunea Consiliului Județean Vrancea privind validarea supleantului de pe lista de candidați PSD, Constantin Armencea, în lipsa președintelui instituției, Cătălin Toma, care se simțea, deja, foarte rău. Sâmbătă, 17 februarie, este declarat decesul lui Cătălin Toma. Luni, 19 februarie, instanța vrânceană validează, deja, mandatul de consilier județean al lui Armencea. Luni după-amiază, trupul neînsuflețit al lui Cătălin Toma este adus acasă, odată cu actele oficiale de deces. Luni seară, în urma raportului întocmit de secretarul județului, prefectul Nicușor Halici emite Ordinul privind încetarea de drept a mandatului de președinte al Consiliului Județean Vrancea al lui Cătălin Toma.
În tot acest timp apar, inevitabil, discuții, jocuri de culise, negocieri, planuri … Unii se grăbesc, cred ei că a sosit momentul să profite. Slăbiciunile unora, interesele altora. Se propagă marota că administrația județeană e în blocaj total și trebuie acționat cât mai repede. Adică trebuie desemnat rapid un președinte interimar la Consiliul Județean. E nevoie de 16 voturi pentru alegerea unuia, dar calculul politic actual din CJ nu prea iese. De aceea trebuie ca un nou consilier să depună jurământul. Că e de la PSD e o coincidență, nu-i așa? Marți, 20 februarie, CJ Vrancea transmite un comunicat îngrijorător: ”Există un blocaj total la nivelul instituției și al subordonatelor, neputând fi procesate și semnate documente extrem de importante care vizează proiecte, avize, autorizații etc. Fără întrunirea de urgență a Consiliului Județean, pentru intrarea în normalitate, nu se poate asigura funcționarea administrației județene și a instituțiilor subordonate, cu efecte negative asupra proiectelor de investiții, dar și cu efecte nedorite pentru persoanele fizice și juridice care sunt în așteptarea unor documente din partea CJ Vrancea.”
Și, când colo, după anunțata ”apocalipsă”, lucrurile s-au liniștit brusc. După un apel de ”sus”, electoratul află miercuri, 21 februarie, că Marian Oprișan nu vrea să preia postul de președinte interimar al CJ Vrancea. A fost răzgândit, deși avusese nenumărate discuții, convorbiri și întâlniri, începând de sâmbătă, 17 februarie. Astăzi este 24 februarie și nu vedem niciun blocaj în administrația județeană și instituțiile subordonate. Apocalipsa întârzie sau ne ocolește, nu ne-a mai ”luminat” nimeni. Sau apocalipsa s-a consumat singură, în interior, poate de ciudă. Ședința de îndată în care să fie ales președintele interimar al Consiliului Județean Vrancea nu a fost convocată. Poate va fi luni, 26 februarie. Sau marți. Sau în altă zi, ce atâta grabă! A trecut interesul pentru acțiunile rapide?