vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăEconomicEuroparlamentarul Cristian Bușoi e optimist: România va primi tranșele de bani din...

Europarlamentarul Cristian Bușoi e optimist: România va primi tranșele de bani din PNRR

Banii din Planul Național de Redresare și Reziliență nu vin așa ușor în conturile de la București. România are de respectat o serie de condiții (așa-numite jaloane) pentru a beneficia de încasarea tranșelor de bani europeni din PNRR. Acum, țara noastră este aproape de a primi tranșa a doua (cu ceva întârziere), de 3,2 miliarde de euro, însă Comisia Europeană mai analizează. Reformele solicitate de UE și nerezolvate de autoritățile de la București sunt reglementările privind decarbonizarea și legea avertizorilor de integritate. Însă problema cea mai mare pentru România, din toate punctele de vedere (atât în plan intern cât și în privința accesării fondurilor din PNRR), o reprezintă pensiile speciale și de serviciu.

Prezent astăzi, la Focșani, europarlamentarul PNL-PPE Cristian Bușoi a mers pe lini partidului atunci când a răspuns la întrebările privind PNRR. Europarlamentarul liberal susține că fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR), ar fi introdus prea multe condiționalități pentru România, cerințe care nu ar fi trebuit să facă parte din acest plan de finanțare europeană. ”Au fost și cerințe ale Comisiei Europene, dar au fost unele introduse de către fostul ministru al Fondurilor Europene, din exces de zel. Nu trebuiau incluse în PNRR unele condiții, precum reforma pensiilor. Sunt inechități la pensii, dar acestea se pot rezolva în interior, nu prin condiționarea fondurilor europene. Și aspectele legate de decarbonizare se pot rezolva, cu înțelegerea Comisiei Europene. Cât privește legea avertizorilor de integritate, există voința politică de a se rezolva această situație. Rămâne în discuție problema cea mai spinoasă, pensiile speciale. În acest caz sunt mai multe ministere care trebuie să lucreze, în special Ministerul Muncii.”, a explicat deputatul european Cristian Bușoi, la Focșani.

Programul Național de Redresare și Reziliență, aprobat de Comisia Europeană, prevede o sumă totală de 29,2 miliarde de euro, bani acordați până în anul 2026. Suma se împarte în două categorii, aproximativ egale: o parte fonduri gratuite, o parte sub formă de credit cu dobândă avantajoasă. În schimbul acestor bani, România are obligația de a face mai multe reforme și de a investi, în special, în digitalizare și proiecte eco.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu