În urma devoalării reţelei care falsifica reţete medicale, de către DIICOT, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat că, acolo unde s-au semnalat probleme, vor intensifica verificările.
„Noi oricum facem controale mereu la casele de asigurări. Este bine că s-a destructurat această reţea, noi colaborăm cu celelalte autorităţi, le sprijinim în aflarea adevărului şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Acolo unde avem informaţii că sunt probleme, vom intensifica aceste controale”, a declarat, pentru Vrancea24.ro, Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Pe de altă parte, unii experţi în probleme de sănătate publică aruncă vina pe casele de sănătate în cazul mafiei reţetelor.
Sorin Paveliu, expert în probleme de sănătate publică al Societății Academice din România, spune la Radio France Iinternational că fenomenul este extrem de răspândit, iar autoritățile din sistem îl acoperă.
În ultimele luni au fost prezentate mai multe astfel de cazuri de fraudare a reţetelor medicale. E vorba despre un fenomen?
De vreme ce veriga slabă s-a dovedit a fi Casa de Asigurări din diverse judeţe, întotdeauna se vor găsi „întreprinzători“ care să fraudeze sistemul. Din punctul meu de vedere, pe lângă vina indubitabilă a celor care au făcut aranjamentul, vina esenţială stă la Casa de Asigurări. Din punctul meu de vedere, aici ar trebui luate numaidecât măsuri, pentru că nu am niciun fel de dubii că fenomenul este generalizat. Nu este o pură întâmplare, ci oamenii au aflat cum se face, i-au învăţat şi pe alţii, şi uite aşa am ajuns să fraudăm sistemul de milioane şi milioane de lei.
Deci anchetele interne din partea Case şi Ministerului ar fi o soluţie?
Da, pentru că din punctul meu de vedere peştele de la cap se împute, în sensul că în mod deliberat aceste informaţii – despre care tind să cred că sunt cunoscute de Minister şi Casă – sunt trecute sub tăcere. De ce? E foarte probabil ca în majoritatea situaţiilor factorul politic să încline balanţa. De îndată ce Corpul de control găseşte undeva ceva în neregulă, imediat cineva ştie la ce uşă să bată, sună la ministru sau la preşedintele Casei, iar totul este acoperit,
a declarat, pentru RFI, Paveliu.
sursa foto agerpres