După introducerea în România a stării de urgență din cauza COVID-19 și până la ridicarea tuturor restricțiilor, au fost comise numeroase infracțiuni în legătură cu achiziția de materiale sanitare necesare pentru protecția și combaterea pandemiei, este una dintre concluziile raportului Comisiei parlamentare de anchetă privind achizițiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgență și de alertă pe teritoriul României.
PRESShub a intrat în posesia documentului, aflat deocamdată în faza de draft. Raportul are 280 de pagini și analizează atât achizițiile făcute de statul român în ceea ce privește materialele sanitare de protecție, medicamentele pentru tratarea bolnavilor de COVID-19, dar și a vaccinurilor împotriva SARS-Cov 2. „În perioada 16.01.2020 – 09.03.2022 au fost comise infracțiuni în legătură cu anumite achiziții publice din domeniul sanitar și există indicii temeinice că alte proceduri au fost grav viciate – iar toate acestea au adus prejudicii importante statului român. Este imperativă desecretizarea tuturor documentelor care au legătură cu achizițiile din perioada 16.01.2020 – 09.03.2022 și au fost clasificate 30 pentru asigurarea transparenței referitoare la cheltuirea banilor publici. Achizițiile de vaccinuri rămân un subiect controversat cu privire la care planează atât suspiciuni de corupție (investigate de organele de cercetare penală), cât și incertitudini referitoare la sumele plătite de statul român pentru cumpărarea vaccinurilor sau sumele pierdute ca urmare a distrugerii dozelor expirate ori donate”, sunt principalele trei concluzii ale comisiei de anchetă.
Comisia parlamentară de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României a fost condusă de deputata PSD Rodica Paraschiv. Din comisia au făcut parte 5 deputați PSD, 3 de la PNL, 3 de la USR, 2 de la AUR și unul de la UDMR.