duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăPoliticaFacilități fiscale pentru românii care vor să își completeze veniturile prin contracte...

Facilități fiscale pentru românii care vor să își completeze veniturile prin contracte part-time

Partidul Național Liberal dorește stimularea muncii în România și micșorarea poverii fiscale pentru românii care, pe lângă un contract de muncă de 8 ore pe zi, își suplimentează veniturile în baza unui part-time. În acest sens, la Camera Deputaților a fost depus un proiect de lege privind modificarea Codului fiscal, care prevede că un angajat care are un contract de muncă cu timp partial, pe lângă cel de muncă cu timp normal de lucru de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, să nu datoreze impozit pe venit, nici contribuții de sănătate, ci numai contribuții de asigurări sociale pentru part-time, care să ajute angajatul să obțină venituri din pensii mai mari, atunci când se retrage din activitate. O astfel de legislație în sectorul muncii este implementată în Germania.

În acest moment, în România, povara fiscală îi demotivează pe cetățenii care doresc să muncească în plus, orice venit suplimentar acordat salariatului însemnând o povară fiscală de cca. 43%. ”Statul german nu impozitează veniturile pentru munca suplimentară, peste timpul normal de lucru și nici nu impune contribuții de sănătate, peste cele datorate prin contractul de muncă cu timp normal de lucru. Efectele pentru economia germană au fost deosebit de bune, având în vedere conformarea fiscală voluntară generată de această măsură. În acest sens, inițiatorii acestei legi propun un model similar și pentru politica fiscală a României, astfel încât, persoanele fizice care obțin deja venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza unui contract de muncă cu timp normal de lucru de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână să fie stimulate să obțină venituri suplimentare din contracte de muncă cu timp parțial, prin scutirea de impozit și de contribuții de sănătate a acestor venituri. Pentru veniturile din salarii sau de natură salarială, obținute din al doilea contract de muncă cu timp parțial sau din orele suplimentare efectuate în limita a 32 de ore lunar, se vor datora, în continuare, contribuții sociale, în vederea obținerii unor drepturi financiare superioare la pensionare”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit proiectului, modificările fiscale ar trebui să opereze de la 1 ianuarie 2019. ” Pe termen mediu și lung, măsurile propuse vor contribui la creșterea veniturilor bugetare, prin stimularea oficializării relațiilor de muncă”, mai apreciază inițiatorii. Potrivit Eurostat, în țări ca Danemarca, Estonia, Letonia, Belgia, Olanda, Portugalia, Suedia, Islanda și Norvegia, a avea un al doilea loc de muncă este un lucru oarecum obișnuit. Pentru România, numărul celor care au un al doilea loc de muncă, oficial, este sub 1%!

”Deși statistic munca suplimentară efectuată de angajați la un al doilea loc de muncă (part-time) aproape nu există, ea se produce în realitate, prin forme de evitare a fiscalității impuse pe muncă”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul legislativ. Facilitatea propusă de inițiatorii grupului PNL, prin prezenta lege, privește exclusiv angajații care desfășoară activități în baza unui contract de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă nedeterminată, legiuitorul dorind să elimine practicile ”gri” din piața muncii. Se previzionează o creștere a numărului de contracte cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată, o creștere a contractelor de muncă cu timp parțial (al doilea contract), precum și oficializarea plății orelor suplimentare. Prin aceste măsuri se acordă și un sprijin real angajatorilor, care, pe de o parte vor putea valorifica, în mod oficial munca angajaților, iar, pe de altă parte, vor putea plăti oficial salariile acestora, fără să mai apeleze la diverse tertipuri pentru acoperirea acestor costuri.

Deputat Ion Ștefan


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu