La 10 zile de la intrarea în vigoare a Programului de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, au fost primite 1097 de cereri de înscriere în program din 35 de județe, cele mai multe solicitări fiind din Giurgiu, Olt, Dolj, Prahova, Galați, Mehedinți și Buzău. După cum se știe, producătorii agricoli din România sunt susținuți, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă. Pentru a se asigura că producătorii agricoli au înțeles avantajele de care pot beneficia prin această formă de sprijin, ministrul Agriculturii, Petre Daea și secretarul de stat Daniel Dumitru Botănboiu s-au deplasat în teren, duminică, 12 februarie a.c.
Ministrul Petre Daea a mers în județul Mehedinți, sat Cioroboreni, comuna Jiana, la doi cultivatori de tomate care s-au arătat interesați de sprijinul pe care îl pot obține anul acesta pentru cultivarea a 1000 mp în spații protejate. ”Am rămas profund impresionat că unul dintre producătorii agricoli cu care am stat de vorbă, în vârstă de 82 de ani, este dornic să beneficieze de acest sprijin financiar pentru exploatația pe care o deține, având răsadul pregătit și cele 17 sobe pentru asigurarea temperaturii necesare realizării producției la timp. Poate fi un exemplu demn de urmat pentru ceilalți agricultori care nu s-au înscris încă în acest program”, a afirmat ministrul Daea.
Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu s-a deplasat în județul Ilfov, comuna Vidra unde a purtat discuții cu un producător agricol, care avea nelămuriri legate de modul de livrare pe piață a producției de roșii realizate în sere sau solarii. ”Schema de sprijin este foarte simplă și accesibilă, iar elementele de control introduse în actul normativ nu permit speculatorilor să profite de acest sprijin în dauna producătorilor reali. Fiecare producător care are 1000 metri pătrați de sere sau solarii se înregistrează la Direcția Agricola Județeană de care aparține și prezintă o adeverință prin care dovedește că deține suprafața respectivă de spații protejate. Direcția Agricolă Județeană verifică la fata locului, urmând să mai facă două verificări pe parcursul perioadei de producție : la înființarea culturii și la momentul rodirii”, a explicat domnul Botănoiu.
De asemenea, secretarul de stat a precizat că este un program al cărui randament se va resimți progresiv, etapă cu etapă, pentru că, odată cu producția si primirea sprijinului va începe și capitalizarea micului producător, care își va permite achiziționarea unor instalații de încălzire sau a unor răsaduri din soiuri performante și rezistente la perioadele critice. Reamintim că valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, sumă ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafață de 1000 mp. Programul se desfășoară pe o perioadă de 8 ani.
PS – date actualizate MADR: la data de 14 februarie 2017, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au fost primite 1.388 de solicitări de înscriere în programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu 291 cereri mai multe decât în ziua precedentă.