Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea aduce la cunoştinţa contribuabililor interesaţi că în Monitorul Oficial nr. 1034/22.12.2016 au fost publicate :
– Ordinul preşedintelui ANAF nr. 3609 din 15 decembrie 2016 privind organizarea activităţii de administrare a marilor contribuabili
– Ordinul preşedintelui ANAF nr. 3610 din 15 decembrie 2016 privind organizarea activităţii de administrare a contribuabililor mijlocii
Prin OPANAF 3609/2016 – privind organizarea activităţii de administrare a marilor contribuabili stabilesc criteriile în funcţie de care se va stabili lista marilor contribuabili care vor fi administraţi de Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili (DGAMC), in limita unui număr maxim de 1500.
Sunt mari contribuabili:
a) In funcţie de activitatea desfăşurată: Banca Naţionala a României; societăţile bancare; societăţile de asigurări; societăţile de investiţii financiare; Societatea Romana de Televiziune; Societatea Romana de Radiodifuziune.
b) In funcţie de criteriul investiţional: contribuabilii nou – înfiinţaţi care, la data înfiinţării, se angajează prin declaraţie pe propria răspundere sa realizeze, intr-o perioada de maximum 3 ani consecutivi de la data înfiinţării, investiţii a căror valoare in lei sa fie echivalentul a minimum 10 milioane euro, la cursul de referinţa al pieţei valutare pentru euro, comunicat de Banca Naţionala a României, de la data înfiinţării.
c) In funcţie de criteriul de reprezentare fiscala: din categoria marilor contribuabili fac parte contribuabilii nerezidenţi pentru care contribuabilii mari au calitatea de reprezentanţi sau reprezentanţi fiscali, potrivit legii.
d) In funcţie de criteriul grupului fiscal unic: se încadrează in categoria contribuabililor mari reprezentantul fiscal si membrii aparţinând grupului fiscal unic definit potrivit prevederilor art. 269 alin. (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare, cu condiţia ca unul dintre aceştia sa îndeplinească criteriile de selecţie
e) In funcţie de criteriul participării directe: au calitatea de mari contribuabili persoanele juridice care deţin in mod direct minimum 50% din valoarea/numărul titlurilor de participare la un mare contribuabil, precum si persoanele juridice la care marii contribuabili deţin in mod direct minimum 50% din valoarea/numărul titlurilor de participare.
f) In funcţie de criteriul de baza: este rezultatul agregării a 3 indicatori selectaţi din punct de vedere economic si bugetar in următoarele proporţii: cifra de afaceri – 50%, volumul obligaţiilor fiscale declarate – 30%; volumul cheltuielilor cu personalul – 20%.
g) In funcţie de criteriul de continuitate: contribuabilii mari selectaţi care nu mai îndeplinesc criteriul de baza nu mai sunt administraţi de DGAMC, după 3 ani consecutivi in care nu îndeplinesc acest criteriu, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor expirării acestei perioade.
Lista cu marii contribuabili se stabileşte prin ordin al preşedintelui ANAF si se publica pe portalul ANAF (www.anaf.ro).
OPANAF 3610/2016 – privind organizarea activităţii de administrare a contribuabililor mijlocii stabileşte criteriile in funcţie de care se va stabili lista contribuabililor mijlocii.
Sunt contribuabili mijlocii:
a) In funcţie de criteriul de reprezentare fiscala: din categoria contribuabililor mijlocii fac parte contribuabilii nerezidenţi pentru care contribuabilii mijlocii au calitatea de reprezentanţi sau reprezentanţi fiscali, potrivit legii.
b) In funcţie de criteriul grupului fiscal unic: se încadrează în categoria contribuabililor mijlocii reprezentantul fiscal si membrii aparţinând grupului fiscal unic definit potrivit prevederilor art. 269 alin. (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare, cu condiţia ca unul dintre aceştia sa îndeplinească criteriile de selecţie
c) In funcţie de criteriul de baza: este rezultatul agregării a 3 indicatori selectaţi din punct de vedere economic si bugetar In următoarele proporţii: cifra de afaceri – 50%, volumul obligaţiilor fiscale declarate – 30%; volumul cheltuielilor cu personalul – 20%.
d) In funcţie de criteriul de continuitate: contribuabilii mijlocii selectaţi care nu mai îndeplinesc criteriul de baza nu mai sunt administraţi ca si contribuabili mijlocii, după 3 ani consecutivi In care nu îndeplinesc acest criteriu, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor expirării acestei perioade.
Lista cu contribuabilii mijlocii se stabileşte prin ordin al preşedintelui ANAF si se publica pe portalul ANAF (www.anaf.ro).
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea
Biroul comunicare şi servicii interne