Fondurile europene puse la dispoziție prin Programului Operațional Regional 2014-2020 pentru anveloparea termică a blocurilor ar fi trebuit să reprezinte o mină de aur și o bună ocazie pentru edilii din România pentru a schimba fața imobilelor construite în perioada comunistă, dar mai ales să-i ajute pe oameni să economisească bani la plata facturilor de încălzire, fiindcă după reabilitare consumul de energie în apartamente scade cu până la 40%.
Din nefericire însă, la Focșani autoritățile întârzie de patru ani să folosească ocazia de a beneficia gratis de cea mai mare parte din bani. Asta în condițiile în care în tot orașul sunt doar cinci blocuri reabilitate termic, lucru care s-a întâmplat acum mai bine de un deceniu, cu fonduri de la bugetul de stat. Municipalitatea a depus încă din 2018, la Agenţia de Dezvoltare Regională „Sud- Est” (ADRSE), de care aparține județul Vrancea, două proiecte cuprinzând 15 blocuri din oraș – aproximativ 400 de apartamente – care ar fi trebuit să fie până acum reabilitate termic. Asta după ce în anul 2017 au fost semnate contracte de servicii pentru elaborarea documentațiilor tehnice, pentru care s-au suportat de la bugetul local 200.000 de lei. Este drept, la ADRSE evaluarea proiectelor a durat ceva timp, dar în lunile februarie și martie 2019 au venit și veștile bune pentru Focșani, fiind semnate, pe rând, cele două contracte.
Scuza primarului
„De trei ori am scos la licitație un proiect finanțat din fonduri europene, cu privire la anveloparea și creșterea eficienței a blocurilor de locuințe. Nu s-a înscris nimeni, am stat de vorbă cu vreo câțiva constructori și mi-au spus că prețurile, chiar dacă au fost actualizate în concordanță cu prevederile Ordonanței 114, tot nu sunt acoperitoare și că vor lucra în pierdere. Asta înseamnă că va trebui să reactualizăm studiul de fezabilitate, dar va fi o mare problemă, pentru că noi avem deja semnat contractual de finanțare cu Uniunea Europeană și nu știu cum vom scoate la capăt cu acest lucru”, potrivit primarului Cristi Misăilă.
Materialul complet îl puteți citi pe PressHub.ro.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24 în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.