PFA poate accesa fonduri nerambursabile prin intermediul mai multor programe de finanțare. Persoanele fizice autorizate, dar și întreprinderile individuale pot obține fonduri europene și naționale nerambursabile. Pașii pentru a înființa o persoană fizică autorizată sunt ușor de parcurs, iar timpul este scurt, aproximativ 3 zile, aceasta pentru situația în care nu ai și vrei să îți constitui un PFA.
Sunt dese situațiile în care o afacere începe datorită fondurilor care pot fi accesate, acestea constituind imboldul necesar. Sunt mai multe domenii în care poți să accesezi fonduri nerambursabile ca PFA, însă vom reda mai jos cele mai importante programe de finanțare. Programul Național de Dezvoltare Rurală include finanțări nerambursabile pentru domenii precum:
- producția de legume, cereale, fructe;
- creșterea animalelor pentru carne și lapte;
- procesare alimentară a fructelor și legumelor;
- investiții în exploatații pomicole.
- creșterea albinelor.
Referitor la sumele pe care le poți obține în agricultură, acestea variază în funcție de domeniul de activitate:
- în agricultură, un PFA poate obține și peste 1.000.000 euro;
- dacă ești tânăr fermier poți obține până la 50.000 euro;
- poți obține pentru afaceri non-agricole până la 70.000 euro pentru înființare și până la 200.000 euro pentru extinderea business-ului;
Un alt program, dedicat exclusiv femeilor, este Femeia Antreprenor 2022, o șansă pentru toate persoanele fizice care sunt constituite de către femei, program în cadrul căruia se pot obține fonduri nerambursabile de până la 200.000 lei / proiect.
Programul pentru meșteșuguri și artizanat se adresează meșteșugarilor și micilor antreprenori care comercializează produse artizanale și care se pot înscrie la un târg de profil care se organizează anual. În cadrul acestui program se vor deconta cheltuieli de transport, dar și cheltuielile cu produsele expuse la târgul amintit în paragraful anterior, în limita a 100 de persoane.
Programul pentru domeniul cultural, organizat de Administrația Fondului Cultural Național care lansează două sesiuni anuale pentru finanțarea proiectelor culturale din 11 domenii de activitate, precum dans, muzică, teatru etc. Se acordă fonduri nerambursabile care pot acoperi până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar diferența de 10%, precum și cheltuielile care nu sunt eligibile să fie suportate de către PFA.
Pentru o obține finanțarea, persoana fizică autorizată nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat. Ca să obții finanțarea trebuie să:
- să iți întocmește planul de afaceri – act care cuprinde informații referitoare la afacerea ta (cine sunt clienții tăi, cum vei asigura activitatea firmei, locuri de muncă de care ai nevoie etc.);
- să completezi cererea de finanțare;
- să depui documentele solicitate – se vor cere actele de constituire a persoanei fizice autorizate, cartea de identitate a titularului și alte acte referitoare la proiect.
Proiectul se poate depune online, fiecare instituție finanțatoare având propria platformă (Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, AFIR etc.). După depunere, proiectul va fi evaluat și se va stabilii dacă este eligibil. Dacă este eligibil se stabilește punctajul pe baza unei grile de evaluare. Există posibilitatea să ți se mai solicite informații sau documente suplimentare. Dacă proiectul tău a fost declarat eligibil, atunci urmează să semnezi contractul de finanțare, cu condiția să îndeplinești condițiile din ghidul solicitantului. Aceste condiții trebuie îndeplinite pe toată perioada. Apoi urmează perioada de implementare a proiectului, adică materializarea schemei de business.