Fostul primar al comunei Homocea, Neculai Ionescu (2004-2016), a primit o sentință de 3 ani, 5 luni și 5 zile de închisoare cu executare într-un dosar de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, instrumentat de Direcția Națională Anticorupție. Decizia nu este definitivă. Într-o postare pe Facebook, fostul edil prezintă situația și vorbește și de alte probleme juridice pe care le-a avut în ultimii ani și care l-au adus deseori în sălile de judecată. Neculai Ionescu acuză faptul că există un anumit interes ca el să fie condamnat la închisoare. ”(…) infracțiunea care se presupune că am săvârșit-o este de TENTATIVĂ DE FRAUDARE FONDURI EUROPENE, în care se înțelege că nu s-a primit niciun ban, și în consecință NU EXISTĂ PREJUDICIU. După cum unii dintre dumneavoastră, mai interesați și apropiați de fenomenul politic din Homocea, cunoașteți că această condamnare este DORITĂ, Clamată și SUSȚINUTĂ de 10 ani de o anumită „echipă de prieteni” politici care, fără întrerupere din 2012, și-au canalizat toate eforturile (de orice tip) de a-l DISTRUGE pe IONESCU, fie prin a-l trimite la închisoare, fie în pământ (exprimarea le aparține). Deși sunt foarte mâhnit, nu-mi propun a comenta în vreun fel această hotărâre, dar am dreptul (constituțional) de a observa că reprezentantul DNA a cerut o condamnare cu suspendare, însă s-a dat una, în opinia mea, vădit disproporționată, comparativ cu potențialul pericol social al presupusei infracțiuni, de 2 ani cu închisoare. Într-un dosar aproape identic, dar cu prejudiciu, fostul edil a fost condamnat la 2 ani cu suspendare, (tot la fond). S-a ajuns la această pedeapsă totală prin cumularea pedepselor avute anterior (pentru care eram reabilitat). Pot fi, desigur, considerat un infractor periculos, deoarece am mai avut 2 condamnări anterioare:
– decembrie 2015, pentru fals și uz de fals, pentru modificarea numărului de înregistrare a unei adrese a PNG-cd (2013), când în dosar se mai găseau încă 4 adrese în original, fără număr și pe care puteai oricând să treci orice număr se dorea;
– noiembrie 2015, pentru un conflict de interese, când l-am obligat pe fratele meu să asigure combaterea ,prin împrăștierea manuală a materialului antiderapant, a poleiului pe drumurile asfaltate din comună cu tractorul și remorca proprie. Pentru această activitate, i-am achitat cca 11mii lei, cu efectuarea plății la peste un an de zile. În acest dosar s-a dispus efectuarea unei expertize contabile, de unde a reieșit că lucrarea efectuată costa în mod real 25 mii lei. În opinia mea, conflictul de interese trebuie să fie incriminat doar dacă se produce o pagubă de cel puțin 1 leu. Este adevărat că, pe fond, în acest dosar, s-a dispus doar AVERTISMENT, ulterior s-a făcut apel, deoarece apăruse prima sentință de condamnare, în final primind o condamnare de 1,2 ani cu suspendare.
Trecând peste toate, afirm răspicat că nu îmi este rușine de a-mi privi copiii și nici pe nimeni altcineva în ochi, că nu am nedreptățit, niciodată, pe nimeni, că nu am FURAT de nicăieri, nici măcar 1 leu, vreodată. Voi rămâne ca și până acum DEMN, PUTERNIC și, cu voia Bunului Dumnezeu, și SĂNĂTOS, încercând să îmi „duc crucea până la capăt”. Toți sperăm și ne dorim să nu trecem prin astfel de momente, dar, din nefericire, s-a întâmplat. La câte personalități marcante ale societății românești, vinovați sau nevinovați, au trecut prin astfel de experiențe nefaste, este un lucru absolut neînsemnat ca un „pârlit” de fost primar de comună să treacă printr-o astfel de experiență. Fără a fi sarcastic, pot considera că această hotărâre de ieri (n.r. publicată de Tribunalul Vrancea pe 27 mai) poate avea și o latură pozitivă, în sensul că mă pregătește psihic de ce poate fi mai rău. Cred în continuare în justiția din România (care, din nefericire în ultimii ani, își produce singură foarte mult rău, neasigurând supremația legii) și îmi exprim speranța că instanța de apel va hotărî în funcție de probele existente. Dacă „justiția umană”, voit sau nu, poate avea anumite „scăpări”, sunt convins că „justiția Divină” își va face simțită prezența în viața fiecăruia, mai devreme sau mai târziu. Doresc a adresa mulțumirile mele familiei pentru tot sprijinul, cât și tuturor celor care îmi sunt aproape. Vă adresez rugămintea de a accepta scuzele mele pentru „întinderea” acestui mesaj; fac cunoscut că este ultimul pe această temă și nu voi răspunde în niciun fel niciunui comentariu (indiferent de natură și conținut). Tuturor vă transmit doar bine și Bunul Dumnezeu să vă ocrotească!”, a scris Neculai Ionescu pe contul propriu de Facebook.