Astăzi, 17 iulie a.c., poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Vrancea au desfășurat activități informativ-preventive, în municipiul Adjud, pentru lansarea campaniei Spune NU violenței domestice! În acest context, începând cu ora 9.00, polițiștii au expus afișe în locuri publice din municipiul Adjud (piețe, unități economice, parcul central, instituții publice) cu informații privind măsurile de protecție ce pot fi solicitate de victime, în special informații referitoare la ordinul de protecție provizoriu ce poate fi emis de polițiști. De asemenea, cetățenii au fost informați cu privire la dramele, de multe ori ascunse, ale victimelor violenței domestice dar și despre modalitățile de sesizare. Campania Spune NU violenței domestice se va derula până la finele lunii noiembrie a.c.. Cu respectarea regulilor de distanţare socială, prin intermediul pliantelor/afișelor expuse, poliţiştii vor transmite cetăţenilor recomandări pentru prevenirea violenţei domestice, precum şi popularizarea ordinului de protecţie. Intervențiile polițiștilor la cazurile de violență domestică se realizează ca urmare a sesizărilor:
a) prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă -112;
b) directe, formulate de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane;
c) din oficiu.
(2) În situația apelului prin SNUAU112, polițistul care preia sesizarea va gestiona intervenția și emiterea ordinului de protecție provizoriu, indiferent dacă victima reclamă sau nu săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, aplicând în mod corespunzător prevederile ordinului.
Prevederile ordinului sunt aplicate:
a)În cazul sesizării prin SNUAU112, de către polițiștii din cadrul structurilor de ordine publică;
b)În cazul celorlalte moduri de sesizare, de către polițiștii care sunt sesizați direct sau se sesizează din oficiu, indiferent de structura din care fac parte.
Ordinul de protecţie provizoriu va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.
Dacă prin ordinul de protecţie provizoriu s-a luat măsura evacuării temporare a agresorului, iar acesta nu are asigurată cazarea din altă sursă, va fi informat și orientat către centrele rezidenţiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte, gestionate de autorităţile administraţiei publice locale, sau orice alt loc adecvat. În situaţia în care agresorul solicită cazarea într-un centru rezidenţial din categoria celor menţionate mai sus, acesta va fi condus de către echipa mobilă (echipa mobilă = reprezentanți ai serviciului public de asistență socială). Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen. Perioada de 5 zile se calculează pe ore, adică 120 de ore de la momentul la care s-a emis ordinul de protecţie provizoriu. Ordinul de protecţie provizoriu se comunică agresorului şi victimei. Ordinul de protecţie provizoriu se înaintează de către unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii. Procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie în termen de 48 de ore de la emiterea ordinului de protecţie provizoriu. În cazul în care constată că nu mai este necesară menţinerea măsurilor de protecţie dispuse, procurorul poate dispune motivat încetarea măsurilor de protecţie, cu menţionarea momentului de la care acestea încetează. Procurorul comunică acest lucru de îndată unităţii de poliţie care a înaintat ordinul de protecţie provizoriu, care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor ce făceau obiectul acestuia. Dacă procurorul confirmă necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie prin ordinul de protecţie provizoriu, va aplica o rezoluţie cu caracter administrativ pe exemplarul original al acestuia.
Procurorul va înainta apoi ordinul de protecţie provizoriu (OPP cu o durată de 5 zile), însoţit de documentele care au stat la baza emiterii şi confirmării acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază teritorială a fost emis, însoţit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecţie (OP cu o durată de maxim 6 luni). Durata iniţială (de 5 zile) pentru care a fost dispus OPP se prelungeşte, de drept, cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a ordinului de protecţie OP, cu informarea agresorului despre acest fapt. Ordinul de protecţie provizoriu (OPP) poate fi contestat la instanţa de judecată competentă în termen de 48 de ore de la comunicare (IPJ Vrancea)