Pe parcursul întregii săptămâni, polițiștii vrânceni au fost alături de preşcolari şi elevii de şcoală generală, cu ocazia derulării la nivelul unităţilor de învăţământ a programului Școala Altfel. Poliţiştii rutieri au fost prezenţi atât la grădinițe cât și în școli gimnaziale din municipiile Focșani și Adjud, orașul Odobești dar și în mediul rural, unde i-au învăţat pe cei mici regulile pe care să le respecte, pentru a fi în siguranță, atunci când se află pe stradă. Astfel, cum să se angajeze în traversarea străzii, cunoaşterea semnalizării rutiere destinate pietonilor, locurile unde se pot juca în siguranţă, au fost câteva dintre recomandările pe care poliţiştii au dorit să le transmită copiilor.
Celor mici le-au fost prezentate materiale video cu recomandări şi teme de educaţie rutieră, care au ilustrat, în mod semnificativ, informațiile oferite de polițiști. Aceştia au fost interesaţi să afle de la ce vârstă pot circula pe stradă cu bicicleta, precum şi care este momentul în care pot fi pasageri pe locul din dreapta şoferului.
Pentru că au fost receptivi la sfaturile primite, demonstrând că au cunoştinţe privind modul în care trebuie să circule în siguranţă pe drumul public, despre cum se pot proteja atunci când nu sunt acasă, cu familia, dar și despre cum să se comporte pentru a nu deveni victime ale unor infracțiuni, copiii au fost răsplătiți cu insigne, stegulețe, diplome și dulciuri.
De asemenea, elevii din Adjud s-au familiarizat cu dotările și tehnicile folosite de polițiștii criminaliști și au aflat o parte din tainele muncii lor. Polițiștii rutieri au prezentat elevilor unei clase pregătitoare din municipiul Focșani autospeciala din dotare și au răspuns tuturor curiozităților celor mici. Totodată, cei mici au putut „exersa” traversarea corectă pe covoraşul Educaţiei Rutiere. Activităţile informativ – preventive vor continua pe parcursul întregului an şcolar.
În perioada următoare, preşcolarii şi elevii vor fi în vacanţă, astfel că Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea recomandă:
Părinţilor:
Nu lăsaţi copiii singuri acasă sau nesupravegheaţi! Discutaţi deschis cu copilul dumneavoastră, învăţaţi-l cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, asiguraţi-vă că acesta vă cunoaşte numele complet, numărul de telefon precum şi adresa! Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!
Copiilor:
În excursii, nu vă îndepărtaţi de grup sau de adulții care vă însoţesc! Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii! Nu vă jucaţi pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.)! Nu vă deplasaţi cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice! După lăsarea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, folosiţi îmbrăcăminte de culoare deschisă, care vă face mai vizibili în lumina farurilor! Când circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic intens! Traversaţi strada numai pe trecerea de pietoni şi doar la culoarea verde a semaforului
Sursa: IPJ Vrancea