În cadrul manifestărilor derulate în cadrul Săptămânii Altfel, polițiștii au fost invitații elevilor și profesorilor Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” din municipiul Focșani
Miercuri, 8 noiembrie a.c., în cadrul Programului Național “Şcoala Altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, polițiștii Serviciilor Ordine Publică și Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au vizitat elevii Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” din municipiul Focșani, unde au derulat activități de prevenire a infracțiunilor pe linia patrimoniului și a delicvenței juvenile, precum și prevenirea și combaterea consumului de droguri și plante etnobotanice.
Recomandările generale s-au referit la evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri, selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet, răspunderea penală a minorilor și, nu în ultimul rând, despre fețele ascunse ale traficului de persoane.
Polițiștii de la Rutieră le-au oferit informații legate de regulile de circulație pietonală, semnificația indicatoarelor și a marcajelor rutiere ce-i privesc pe pietoni.
Totodată, elevii au vizionat spoturi și filmulețe educative care au ilustrat, în mod semnificativ, informațiile oferite de polițiști, printre care și filmul documentar cu caracter preventiv -„Cheia e la tine!“.
Documentarul a constituit baza unor dezbateri purtate cu poliţiştii, privind consecinţele unor fapte de furt sau loviri, consum şi trafic de etnobotanice, de droguri, tâlhării, pentru ca tinerii să nu ajungă autori sau victime ale unor astfel de fapte.
Astfel, elevi celor 6 clase au fost puşi în faţa unor mărturii cât se poate de reale ale unor adolescenţi care, fie din ignoranţă, fie din teribilism, au ajuns să plătească greşelile comise cu preţul propriei libertăţi.
Au fost prezentate, de asemenea, şi o serie de măsuri preventive menite să reducă riscul de victimizare al minorilor aflaţi accidental în mijlocul unor situaţii conflictuale ce ar putea degenera şi periclita viitorul acestora, iar la final, elevii au primit și pliante care conțineau recomandări preventive.
Această activitate s-a desfășurat în cadrul programului național „Școala Altfel”,
pentru educarea împotriva consumului de droguri și plante etnobotanice, reamintirea regulilor primare de circulație rutieră, dar și formarea deprinderilor pentru respectarea regulilor de conviețuire.
SURSA: IPJ Vrancea