miercuri, februarie 19, 2025
AcasăStiri InterneFOTO Controale ale Protecției Consumatorilor în restaurantele din...

FOTO Controale ale Protecției Consumatorilor în restaurantele din țară / Amenzi de peste 1,2 milioane lei, măsuri de oprire temporară a activității

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a derulat o serie de controale privind respectarea prevederilor legale în domeniul protecției consumatorilor la operatorii economici prestatori de servicii de alimentație publică (restaurante). În cadrul acțiunii, au fost verificați un număr de 178 operatori economici la nivel național, iar abateri au fost identificate la 142 dintre aceștia. În urma constatării neregulilor, au fost aplicate următoarele sancțiuni:
  • 176 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.269.500 lei
  • 52 de avertismente
  • Măsuri de remediere a deficientelor au fost dispuse pentru 28 de operatori economici (Oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea abaterilor constatate).
Au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman peste 2100 kg de produse neconforme.
Principalele abateri constatate sunt următoarele:
  • În blocul alimentar, s-au utilizat produse și proceduri nesigure, cum ar fi: spații frigorifice cu depuneri masive de gheață, tăvi de cuptor deformate și cu arsuri, tigăi cu grăsime arsă, materii prime cu termen depășit, coșuri de gunoi neconforme (fără pedale și capac), materii prime fără elemente de identificare și caracterizare, produse finite depozitate incorect în spațiile frigorifice și utilizarea unor ustensile neprofesionale, precum bureți de sârmă pentru igienizarea veselei.
  • Produse cu data limită de consum depășită utilizate pentru prepararea mâncărurilor finite.
  • Materii prime fără etichete martor, depozitarea băuturilor răcoritoare direct pe paviment, lipsa datei deschiderii produselor, graficele de monitorizare a temperaturii incomplete, utilizarea ambalajelor reutilizate și abateri repetate ale procedurilor de igienă.
  • Lipsa evidențierii produselor provenite din produs decongelat și nereguli în ceea ce privește înscrierea valorilor nutriționale pe etichete.
  • Nerespectarea reglementărilor în vigoare, cum ar fi OPANPC 201/2022, în cazul meniului în formă lungă, deteriorarea scaunelor și neprecizarea datei deschiderii pentru toppinguri, sosuri și înghețată.
  • Lipsa informațiilor necesare în lista de meniu, precum proveniența produselor din congelate, declarația nutrițională, ingredientele și alergeni, comercializarea ciorbelor cu carne separată de lichid și utilizarea agregatelor neigienizate corespunzător.
  • Suprafețe de lucru cu depuneri de grăsime și praf, echipamente din bucătărie cu depuneri de grăsimi arse și resturi alimentare, agregate frigorifice neigienizate, lipsa plasei de insecte la bucătărie și lipsa verificării metrologice pentru cântar. (sursa: ANPC)

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu