Pe 27 februarie 2023, Centrul de Zi Lumea lui Pinocchio din Panciu a găzduit un eveniment moderat în formă, dar extrem de incisiv în conținut. Centrul și-a deschis porțile pentru o zi de conștientizare și informare cu privire la activitățile centrului și la importanța acestora pentru comunitate. Evenimentul a luat forma unei deschideri a cortinei asupra activităților zilnice desfășurate în cadrul instituției, cu scopul de a promova un dialog și un schimb cu publicul prezent și cu restul comunității. În special, acest moment s-a dorit a fi un rezumat al punctelor cheie ale proiectului „VulnerABILITĂȚI: de la provocări la oportunități„, realizat cu sprijinul Active Citizen Fund România program finanțat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile 2014-2021.
Proiectul se înscrie într-un parcurs dinamic întreprins de ani de zile pentru a răspunde nevoilor și dificultăților celor mai defavorizați în ceea ce privește educația și integrarea lor socială, o activitate de care a beneficiat nu doar minoritatea romă din zonă, dar al cărei ecou a ajuns la mulți membri activi ai comunității. De fapt, a fost inițiată o colaborare cu reprezentanți ai sectorului socio-educațional local, care au fost prezenți la eveniment pentru a asista la o recapitulare a obiectivelor stabilite și a realizărilor. S-a putut observa cum, în ultimele luni, activitățile desfășurate de personalul centrului Pinocchio au avut un impact pozitiv asupra beneficiarilor centrului și asupra promovării dialogului multicultural. Actorii acestui proces se gravitează în jurul coordonatorului de proiect și al educatorului care au fost implicați în coordonarea voluntarilor pentru a sprijini activitățile, iar asistentul social pentru a asigura calitatea acestora. În timpul prezentării, au fost discutate aspectele din spatele scenei, precum și măsurile luate în vederea implicării, informării și conștientizării celor mai vulnerabili din zonele insuficient deservite. Au fost discutate aspecte despre îngrijirea igienei personale, împreună cu informații despre cum să facă față urgenței COVID, găzduind întâlniri cu experți în sănătate, care s-au pus la dispoziția copiilor și a familiilor pentru a educa și a răspunde la orice întrebare. Intenția a fost si de a oferi o oportunitate valoroasă pentru formarea profesională a tinerilor și de a-i însoți în vederea integrării lor în lumea muncii. De asemenea, a fost discutat și impactul pozitiv obținut printr-un atelier de teatru social, teatru forum, administrat copiilor de etnie romă și non-romă, în timpul căruia au fost explorate teme sensibile precum discriminarea și bullying-ul, iar apoi implicarea publicului adolescent din clasele de liceu în spectacol și ghidarea lor într-un dialog bogat în conținut și foarte expresiv.
Pe fundalul fiecărei activități întreprinse s-a aflat promovarea dialogului intercultural, conștientizarea beneficiilor unei societăți favorabile incluziunii și promovarea justiției sociale. Dialogul a fost stabilit și cu cei mai mici: dimineața, de fapt, copiii de școală primară au fost oaspeți ai centrului și, pe parcursul șederii lor, au fost implicați în ateliere pline de viață care le-au stârnit curiozitatea și întrebările neîncetate despre activitățile after-school oferite de centrul Pinocchio. Li s-a explicat cum li se oferă o oportunitate de creștere și sprijin, atât școlar cât și emoțional, un mediu atractiv și dinamic, alături de activități educaționale distractive și de impact.
A existat, de asemenea, implicarea și interesul copiilor mai mari, care au ascultat cu interes recapitularea principiilor aplicate la efort și realizare. Nu numai atât: unii dintre ei s-au oprit după orele de școală pentru a urmări activitățile zilnice, pentru a-i cunoaște pe copiii care frecventează zilnic centrul și și-au demonstrat dorința de a participa activ și de a participa în mod regulat în calitate de voluntari. A fost o zi care a unit oameni, a contopit idei și a reunit obiective comune, o expresie a armoniei, un simbol al unei strângerii de mână între diferiți actori din comunitate. (Asociația Lumea lui Pinocchio Panciu)