Ioan Ţarin, în vârstă de 76 de ani, este unul dintre cei mai pricepuţi meşteri ceasornicari din Vrancea. Chiar dacă aproape toată viaţa sa a lucrat în uzine, în camere de comandă cu manometre, ampermetre, voltmetre şi ceasuri de bord, şi-a dezvoltat o pasiune pentru ceasurile vechi.
Aşa se face că în anul 2002 a reuşit să repare ceasul din turnul fostului Tribunal, o bijuterie datând de la 1910. Ceasul a fost achiziţionat de la un atelier din Bucureşti al meşterului Alex Nicolai Jovitz pentru a fi instalat în somptuosul Palat de Justiţie cu ocazia inaugurării sale din anul 1912.
Ion Ţarin a demontat fiecare bucată a mecanismului şi a confecţionat unele piese, din bronz, reuşind să-l readucă la viaţă, după 30 de ani de nefolosire.
Din păcate, de câţiva ani clădirea fostului tribunal s-a şubrezit şi a fost abandonată iar ceasul nu mai funcţionează, fiind în prezent doar un simplu obiect de decor.
Ioan Ţarin spune că este nevoie ca doar cineva să-l întoarcă periodic, cu chei speciale, pentru a fi repornit, lucru care s-ar putea face, dacă există voinţă, după reabilitarea clădirii.
Ceasornicarul spune că îşi oferă serviciile şi pentru repararea ceasului din turnul fostei Prefecturi Putna. A luat legătura deja cu autorităţile judeţene, care l-au pasat între instituţii.
„Şi clădirea fostei prefecturi este în reparaţii şi constructorul mi-a zis că pot interveni la ceas doar după ce îşi termină meseriaşii treaba. Eu am alergat să-mi ofer serviciile, aştept să mă caute dacă au nevoie. Nu pentru bani o fac”, ne-a declarat Ioan Ţarin.
Bărbatul a lucrat timp de peste trei decenii doar în industria de mecanică fină şi a reparat mii de ceasuri, de toate felurile.
Ne-a mai spus că nu s-a întâmplat să-i treacă prin mână un ceas căruia să nu-i găsească leac.