În perioada 4-8 noiembrie 2019, s-a desfășurat cea de-a V-a mobilitate ”Anul Pământului – misiunea #1”, din cadrul proiectului cu finanțare europeană Erasmus+ KA229 ”Water Day 2019 & Earth Day 2020”, la IESO MATÍAS RAMÓN MARTÍNEZ, Burguillos del Cerro, Spania. Partenerii Liceului de Artă ”Gheorghe Tattarescu” sunt: Lycée Evariste Galois, Sartrouville-Franța, Pomorska skola, Split-Croația, Lycée Gabriel Touchard, Le Mans-Franța, Instituto Technico – Carlo Alberto Della Chiesa, Partinico, Sicilia-Italia, IESO Matias Ramon Martinez, Burguillos del Cerro, Spania.
Participanții europeni au fost 25 elevi și 10 profesori. Echipa liceului nostru, formată din elevii: Jora Ruxandra, Palade Oana-Claudia, Georgescu Sînziana, Cocioabă Andrei-Dorinel, Radu-Mierlăcioiu Angel-Andrei, însoțiți de profesorii: Bratu Ionela și Lăscan Claudia, a descoperit prin metoda ”learning by doing” în Burguillos un alt sistem educațional, tradițiile locale, o regiune cu o climă mediteraneană, cu peisaje unice și un trecut istoric deosebit.
Prima zi la liceul gazdă a început cu prezentarea laboratoarelor, surprinzând prin diversitatea și abundența dotărilor folosite pentru realizarea de produse culinare, machete, roboți de către elevi, interdisciplinaritatea fiind utilizată pentru formarea de competențe integrate. Pentru a se familiariza cu istoricul și tradițiile locului, elevii europeni au participat la primul atelier, care a constat într-un concurs între echipe în care, după ce vizitau diverse obiective din Burguillos, descopereau ingredientele necesare realizării produsului culinar tradițional Tortilla, fiecare echipă urmând a-l prepara în bucătăria super utilată a liceului gazdă. În următoarea zi, au urmat vizite de documentare în locuri pline de istorie, în care elevii au identificat și o metodă medievală de captare a apei de ploaie (cisterna din Palácio de las Veletas în Caceres) și s-au îmbogățit cu diverse materiale fotografice pentru orele de arhitectură din liceul nostru de artă, în unul dintre cele mai importante orașe ale Imperiului Roman (Merida).
În a treia zi, echipele mixte de elevi europeni au participat la ateliere de olărit, reciclarea hârtiei, realitate virtuală, pictarea unui zid al liceului gazdă. Ziua următoare a fost dedicată cunoașterii bogățiilor pământului, a unui ecosistem unic în Europa, studiat de comunitatea științifică datorită asemănării cu planeta Marte: Parcul Minier Rio Tinto. Vizitarea Peșterii Minunilor (Gruta de las Maravillas) din Aracena a demonstrat iscusința naturii în a crea frumusețe din elemente simple ca apa și piatra. Cea din urmă zi în zona Burguillos a început cu prezentările caselor tradiționale din fiecare tară participantă, deci un bun prilej pentru noi de promovare a caselor din județul Vrancea, dar și din alte zone din România. Restul zilei a fost dedicat cunoașterii biodiversității din pădurea mediteraneană locală, creșterii ecologice a animalelor domestice pentru hrană, identificarea diverselor minerale din zonă (de exemplu: granit) dar și pentru o drumeție către cel mai înalt punct din această zonă.
Cele cinci zile petrecute au însemnat prieteni noi, comunicare şi colaborare în realizarea activităţilor, informaţii şi cunoştinţe noi, experienţe de viaţă. Următoarea întâlnire de proiect va avea loc în martie 2020 la Instituto Technico – Carlo Alberto Della Chiesa, Partinico, Sicilia. Mai multe informații despre proiect sunt disponibile pe pagina de Facebook a proiectului
https://www.facebook.com/Water-Day-2019-and-Earth-Day-2020-2220466284662022
(Articol realizat de profesorii Bratu Ionela, Lăscan Claudia-Liceul de Artă Focșani)