În seara zilei de 13 ianuarie 2018, Ileana Florea din Năruja („Țața” Ileana – cum o știam noi), membră a Academiei Artelor Tradiționale din România – secțiunea arte muzicale și ludice, singura femeie ce cânta la țambal de pe Valea Zăbalei, a părăsit această lume. A plecat să le cânte îngerilor din cer.
De ani de zile era membră a Tarafului Dudu din Năruja, înființat înainte de 1940 de tatăl său. Acest taraf a reprezentat zeci de ani liantul sonor, cu o culoare instrumentală și o autenticitate repertorială pentru folclorul tradițional local, deosebită. Era o desfătare să-i asculți și să-i vezi pe scenă. Era acel ceva ce se numește taraf tradițional în adevăratul sens al cuvântului…Ceva ce nu prea se mai găsește…
Din scrierile domnului Titel-Toader Chirilă, fost director al Căminului Cultural „Popa Șerban” din Năruja, aflăm că taraful avea pe vremuri 15 membri: nouă viori, trei țambale, un acordeon și două cobze. S-au remarcat în numeroase festivaluri și concursuri locale, naționale și chiar internaționale, obținând numeroase premii. Au fost în Suedia, Ungaria, Republica Moldova, Franța. Culegeau ropote de aplauze când evoluau pe scenă. În ultimii ani au mai urcat pe scenă doar Nea Ion Dudu și fiul său Ionel cu viorile, acompaniați la țambal de Țața Ileana Florea. Deși trupul lor era măcinat de boală, sufletul le-a rămas tot tânăr și când începeau a cânta te vrăjeau cu muzica lor. Ultima apariție pe scenă în acest format a fost la Festivalul folcloric ”Comoara Vrancei” de la Năruja, pe 29 iunie 2014. Atunci au cântat oamenilor dispuși să primească și să recunoască valoarea oamenilor care își fericesc astfel locul care i-a plămădit.
Dar, în iulie 2014, Moș Ion Dudu a plecat să se odihnească, mergând la cele veșnice. Acum a plecat la el și sora sa, Țața Ileana. A plecat să se întâlnească și cu soțul ei, Ion Florea, violonist de seamă în Taraful Dudu și el. Din cele aflate de la fiica ei, Codan Fănica, Ileana Florea s-a născut pe 2 Iunie 1934, în Năruja. Ne-a spus că la țambal cânta de mică, de pe la 11-12 ani. La 14 ani s-a căsătorit cu violonistul Ion Florea. A născut 11 copii, trei au murit de mici și opt a crescut. Doar cinci mai sunt în viață acum. Trei au trecut la cele veșnice în ultimii ani, lucru ce a întristat-o profund și i-au grăbit sfârșitul.
Toată viața a cântat la țambal. Din cântat și-a crescut copiii. Pe vremuri era invitată la hora satului, la nunți și cumetrii; în ultima vreme, de când cu evoluția tehnicii, tot mai rar. “Eu cânt cu taraful de la vârsta de 12 ani şi mi-au trebuit 6 ani să învăţ ţambalul, care nu este uşor deloc. Părinţii au fost cei care ne-au pus în braţe ţambalul şi vioara. Din păcate însă, copiii mei nu au vrut să înveţe”, ne-a spus tanti Ileana Florea, mamă a opt copii. Maestră a ţambalului, aceasta spune că instrumentul la care cântă are cel puţin 40 de ani. Cu Taraful Dudu a obținut numeroase premii. Au acompaniat Ansamblul folcloric al dansatorilor nărujeni atât în țară, cât și peste hotare. Îi mai treceam uneori pragul în preajma sărbătorilor, însoțită de membrii ai Ansamblului „Comoara Vrancei” – copilași pe care i-a îndrăgit toată viața. Tare se mai bucura să ne vadă. Era dovada că nu am uitat-o.
A fost îngrijită cu devotament de fiica ei, Codan Fănica, în ultimii ani de viață, când boala i-a creat probleme serioase. A avut parte de toate cele creștinești în toată această perioadă.
Acum am rămas doar cu amintirile…
Se mai încheie un capitol din istoria culturală locală a comunității din Năruja. Dumnezeu să te ierte și să te așeze în Ceata Drepților, Bunică Ileană!
Text și foto: Centrul Cultural Vrancea