Organizatorii celui mai important festival de blues din România au tras linie și s-au declarat mulțumiți și de ediția din acest an. Au fost mai multe trupe și un program mai diversificat față de anul trecut. Conform organizatorilor, Focșani Blues Festival 2017 a adus pe scena din Piața Unirii 12 trupe, cu 76 de artiști, din 12 țări: Canada, SUA, Marea Britanie, Finlanda, Spania, Elveția, Brazilia, Irlanda, Germania, Norvegia, Danemarca și România. Au fost peste 24 de ore de blues, cu multe bis-uri și evenimente colaterale. ”Ediția din acest an a avut un succes mai mare decât anul trecut. Dacă în 2016 am estimat 10.000 – 12.000 de spectatori, anul acesta au fost peste 15.000. Au venit oameni din București, reprezentați ai firmelor care au sponsorizat, iubitori de blues din alte orașe. Nu am avut cum să-i contabilizăm dar vom încerca, pe viitor, să ne creăm un mecanism de promovare și marketing care să ne ofere o imagine completă a audienței. Mai avem de lucru, mai sunt lucruri de îmbunătățit. Ne-am bucurat de prezența excelențelor lor ambasadorii Elveției și Marii Britanii la București. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii a anunțat în ultima clipă că nu mai poate veni”, a declarat directorul general al festivalului, Bernard Cheere. Și artiștii s-au simțit bine la Focșani, unii dintre ei solicitând, chiar, o rechemare. ”Am văzut că au avut mare succes artiștii americani și vom menține invitațiile pentru edițiile următoare. Mulți vor să se reîntoarcă să cânte la Focșani. Vom aduce și alte trupe și vom face și alte poziționări în ceea ce privește ordinea și gruparea bandurilor care vor cânta”, a precizat Bernard Cheere.
Pe lângă recitalurile propriu-zise, Focșani Blues Festival 2017 a cuprins ateliere de chitară și pian, discuții libere cu iubitorii de muzică de calitate și reprezentații after-show (jam session). În premieră, s-a organizat la Focșani concursul național de blues, la care au participat 4 trupe românești. Câștigătorii – bandul Axis din Timișoara – vor reprezenta România la European Blues Challenge, competiție care va avea loc în Norvegia, anul viitor. Firmele partenere din latura de Food Court&Bar Zone precum și terasele existente deja în centrul orașului s-au declarat mulțumite de afluxul de clienți și de încasări, deopotrivă. Estimarea aportului de capital adus orașului prin acest eveniment artistic se ridică la peste 150.000 de euro, iar cheltuielile de organizare au ajuns, conform unor estimări neoficiale, tot în jurul acestei sume. Pe lângă sponsorii din industria textilă și din alte domenii, la organizarea festivalului de la Focșani s-a implicat și Ministerul Culturii și Identității Naționale, fiind un proiect cultural care a beneficiat de finanțare și din partea acestui minister. ”Prin acest eveniment noi ne propunem să punem Focșaniul pe harta evenimentelor cultural-artistice de anvergură din România și, de ce nu, din Europa. Vrem să organizăm spectacole de calitate și toată lumea să știe acest lucru, că la Focșani este un eveniment de calitate, în fiecare an. Suntem mulțumiți și mândri, în același timp, de sprijinul pe care ni l-a acordat Ministerul Culturii și Identității Naționale și sperăm să continuăm acest parteneriat”, a declarat Andreea Pancu, directorul adjunct al festivalului.
După o scurtă perioadă de respiro, reprezentanții Asociației Culturale ESTICA și ceilalți membri ai staff-ului vor începe pregătirile pentru Focșani Blues Festival 2018. S-a stabilit, deja, perioada – 7,8,9 septembrie 2018. Urmează să se ia legătura cu sponsorii, cu artiștii și impresarii. Singurul aspect pe care organizatorii nu-l pot rezolva este cazarea. Spațiile de cazare – hoteluri, moteluri, pensiuni – din Focșani și din apropiere sunt insuficiente iar unele dintre cele existente nu se ridică la standardele unui eveniment internațional de o asemenea anvergură.
FOTO Focșani Blues Festival 2017, un succes
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -