În perioada 15.05.2021– 15.10.2021, ACDB a implementat proiectul „Pădurea și grădina ecologică-resurse pentru mintea și trupul copiilor!”, prin care își propune să schimbe atitudinea copiilor și localnicilor față de natură din trei arii naturale protejate, prin activități practice în aer liber în domeniul utilizării durabile a resurselor de floră sălbatică regenerabile și a grădinăritului ecologic. Trăim într-o perioadă în care suntem copleșiți de informații referitoare la alimentele pe care le consumăm, la cât sunt de tratate, de aceea ne-am gândit să înființăm o grădină ecologică pentru a învăța comunitățile locale din cele 5 zone limitrofe ariilor protejate (Rădulești, Mircești, Vânători, Biliești, Balta Raței) că se pot obține legume și fără pesticide!
Și ne-am pus pe treabă, în primăvară, alături de voluntarii noștri și copii din satele apropiate ne-am apucat de cultivat o grădină ecologică, am plantat răsadurile (ardei, roșii, vinete, țelină, sfeclă, cimbru, busuioc, căpșuni), de asemenea am plantat câțiva pomi fructiferi. După ce am plivit și îngrijit răsadurile, acum a venit vremea să ne lăudăm cu legumele noastre (ardei, vinete, țelina, sfeclă și roșii), care nu au văzut decât apă din baltă și din ploaie, paie pentru mulcire și soare mult!
Atingerea scopului proiectului implică realizarea următoarelor acțiuni: înființarea unei grădini ecologice, realizarea unei porți tematice de acces în grădina ecologică, realizarea a 10 straturi înălțate, realizarea unui sistem de irigații cu o motopompă, realizarea unei împrejmuiri din materiale naturale (lemn, răchită, arbuști, etc) pe o lungime de circa 120 m, realizarea două spoturi video care vor aborda două subiecte: „Farmacia verde”, „Pădurea – o cămară plina cu bunătăți”, lansarea a două concursuri ce va avea ca temă realizarea unor eseuri cu tema „Ariile protejate de lângă casa noastră”. Proiectul este finanțat de MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat. (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice)