În perioada 12-15 iulie a.c., polițiștii vrînceni sprijină MAN România în cadrul evenimentului moto –”Motoraliul Anual Național ediția a VI a Lepșa Magică” care se desfășoară în Centrul de Agrement Gălăciuc din comuna Tulnici. Sub deviza ”Hai să privim motociclismul și altfel”, campania este dedicată conștientizării tuturor participanților la trafic asupra necesității cunoașterii și respectării regulilor de circulație, precum și sensibilizării conducătorilor auto privind existența în trafic a motocicliștilor. La activitățile de astăzi, 13 iulie a.c., au fost angrenați și reprezentanți ai C.P.E.C.A Vrancea, A.N.I.T.P – Centrul Regional Galați iar participanților le-au fost oferite materiale preventive, pliante și stickere cu sloganele „Împarte drumul!”, ”Atenție, șoferi!Motociliștii există în trafic!”. Sâmbătă, 14 iulie a.c., în intervalul orar 11.30 – 14.30, polițiștii rutieri vor lua măsuri de fluidizare a traficului și de prevenire a accidentelor rutiere, pe timpul desfășurării paradei moto care va avea loc pe traseul Gălăciuc-Panciu și retur. Pe această cale solicităm conducătorilor de autovehicule să nu oprească ori să staționeze decât în locurile permise, să își păstreze calmul și să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate. Totodată, conducătorii de autovehicule sunt rugați să respecte semnalele polițiștilor rutieri aflați în trafic.
Având în vedere că pe perioada verii crește numărul motocicletelor în trafic, conducătorii auto trebuie să manifeste maximă atenție pentru a evita accidentarea acestor participanți la trafic. Astfel, Inspectoratul de Poliţie al Județului Vrancea recomandă conducătorilor auto:
Asigurați-vă, la plecarea de pe loc, că nu puneți în pericol siguranța deplasării unui motociclist/biciclist.
Înainte de a deschide portierele, asigurați-vă, atât dumneavoastră cât și pasagerii din vehicul că din spate nu se apropie o motocicletă.
Păstrați-vă banda în viraje.
Manifestați atenție sporită la schimbarea direcției de mers.
Asigurați-vă temeinic înainte de a opri sau de a vira și în niciun caz nu întoarceți pe linia continuă.
Păstrați-vă banda în viraje.
Pentru motocicliști:
Nu faceți slalom printre autovehiculele aflate în mișcare.
Asigurați-vă că dispuneți de suficient spațiu de frânare.
Păstrați permanent contactul ambelor roți cu suprafața carosabilului.
Utilizaţi o cască de protecţie omologată, care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă.
Purtaţi întotdeauna îmbrăcăminte de protecţie întrucât numai aceasta vă poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident.
Fiţi vizibili! Purtați haine reflectorizante! Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovizoare (la 2/3 din lăţimea benzii). Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule!
Abordaţi curbele cu viteză moderată, fără a le „tăia”! Multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus.
Păstraţi contactul vizual – nu presupuneţi că vă văd ceilalţi. Încercaţi întotdeauna să aveţi contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale de a vă intersecta traiectoria. Anticipaţi intenţiile partenerilor de drum! Chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiaţi, ei apreciază greșit de multe ori distanţa şi viteza. Nu vă bazaţi numai pe buna lor reacţie.
Feriţi-vă de vehicule la viraje şi intersecţii! Cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare.
Fiţi pregătiţi pentru condiţii periculoase de drum – carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta grav aderenţa generând accidente.
Polițiștii vrânceni vă urează asfalt uscat și o călătorie fără evenimente nedorite! Sursa: IPJ Vrancea