Somelierii prezenți la Concursul Național de Vinuri de la Festivalul Bachus 2017 au ținut o lecție de degustare de vinuri. Focșănenii curioși au putut afla ce înseamnă să deguști un vin și cum se procedează. A degusta înseamnă să-ți pui la contribuție mai multe simțuri: văzul, mirosul, gustul, simțul tactil dar și auzul. Somelierii au explicat cum se toarnă un vin în pahar, cum se ține paharul, ce mișcări trebuie să facem pentru a putea simți toate caracteristicile vinului, cum se gustă și se miroase o mostră de vin. Dacă se respectă toate aceste ”reguli”, atunci se obține o percepție corectă care oferă satisfacții deosebite prin înțelegerea complexității vinului respectiv, a soiului din care a fost realizat, a zonei de proveniență precum și a obiectivului pe care oenologul a dorit să-l realizeze prin acel vin.
”Profesorul” de la cursul de degistare a fost Marian Timofti, președintele Organizației Somelierilor din România 2011. Acesta a avut ca asistenți alți doi somelieri cu experiență, printre care s-a numărat și focșăneanul Vasile Ghimpu. Acesta din urmă este somelier acreditat, absolvent al școlii de somelieri din Italia, precum și degustător autorizat de cafea.
Cursul de degustare a fost completat și de o scurtă lecție de gastronomie: somelierii au explicat cum și ce fel de vinuri se aleg în funcție de felurile de mâncare – la ce se potrivește vinul alb, când se bea vin roșu sau roze, la ce fel de mâncăruri se bea vin dulce sau când este potrivit un spumant. Lecțiile de degustare a vinurilor continuă astăzi și mâine, de la ora 17.00, în cortul special amenajat în centrul orașului, pe Bulevardul Unirii.