Soarele arde nemilos și aerul încins e greu de respirat, dar asta e doar o zi obișnuită din viața militarilor români dislocați în Afganistan.
Baza Aeriană din Kandahar este locul unde acum, militari și civili, conviețuiesc împreună departe de casă, având un singur scop: salvarea Afganistanului. Gândul îmi fuge la perioada când eram foarte mulți oameni în acest orășel în miniatură, când esplanada era plină de magazine, când funcționau vreo șase săli cu mese…când terenurile de volei, baschet și tenis erau rezervate din timp pentru a fi utilizate, când, când…Dar nu despre popularea bazei vroiam sa scriu, ci despre faptul că pe aici au trecut mii de militari români, fiecare lăsând o poveste, fiecare plecând cu o poveste .
Mândria de a fi român o regăsim zilnic, indiferent de locul în care își îndeplinesc sarcinile sau de natura acțiunilor lor aici, în Afganistan, dar mai ales când militarii români sunt unanim apreciați, datorită seriozității, profesionalismului și dedicării cu care își desfășoară misiunea alături de parteneri, în cadrul misiunii Resolute Support.
Nimic din ce este aici nu se poate desfășura fără o logistică impecabilă, bine pusă la punct, o logistică care să dea sensul acestei misiuni internaționale.O logistică care alinie la startul îndeplinirii misiunilor, deopotrivă americani, români, bulgari, civili și firme multinaționale.Vorbim aici de tot ce înseamna viața acestei baze militare, de la autovehiculele cu care executăm misiunile, la combustibilii speciali, până la spălatul rufelor și aș putea înșirui aici toate literele alfabetului pentru care gasim o implicare a sistemului logistic: Apă, Baie, Canal… Masă, Odihnă, Parcări, Repaus și Recreere….etc.
La acest întreg arsenalul de activități participă în colaborare și compartimentul logistic al Batalionului de Infanterie Protecția Forței ,,Brave Hearts”, condus de către locotenent colonelul inginer Bârsan Victor.
Știind că este din zona Ardealului, locul unde s-au turnat multe scene din filmul Matrix, am zis că o să-mi ia o zi întreagă să-mi spună despre experiența lui acumulată în cele 2 misiuni internaționale, că o să-mi ia o altă zi întreaga să-mi spună despre echipa lui și iar alte două zile despre modul în care cooperează cu structura Elementului Național de Sprijin. Contrar celor spuse mai sus, am reușit în timp relativ scurt să aflu ceea ce mă interesa la colegul meu, șeful logisticii.
La fel ca și în țară, în teatrul de operații ramurile logisticii sunt dintre cele mai variate, de la asigurarea cu echipamente militare de toate resorturile, trecând prin mentenanță, mișcarea și transportul, infrastructura și terminând cu serviciile de campanie. Abordarea fiecăreia cu profesionalismul rezultat ca urmare a experienței acumulate de-a lungul anilor, evitarea favorizării uneia în detrimentul alteia, aceștia sunt factori contributori la rezolvarea cu succes a problemelor de logistică
Dar cel mai mult îi place să lucreze la mentenanța mașinilor de luptă. Într-una din zile l-am găsit alături de echipa tehnică a batalionului, cu mânecile sumeticate, lucrând alături de aceștia, la instalația de răcire a unui autovehicul militar.
…mentenanţa maşinilor de luptă este o prioritate în teatrul de operaţii. Întreţinerea şi reparaţiile executate la timp şi de calitate așigură camarazilor noştri șiguranţa în misiunile pe care le îndeplinesc. Tehnica trebuie întreţinută în permanenţă, indiferent de starea vremii, temperaturi ridicate, praf sau precipitaţii. A trebuit să ne facem treaba pentru a menţine tehnica în stare normală de funcţionare…
Despre echipa lui din cadrul batalionului, vorbește cu respect și spune că fără aportul acestor oameni, implicați total și cu dăruire de sine, nu ar fi putut să rezolve multe lucruri. Este ajutat și consiliat de către locțiitorul tehnic, maiorul Gavrilă Constantin, cel care cu o abilitate aparte se ocupă de operativitatea autovehiculelor de luptă, realizând zilnic o punte între ENS, Motorpool (locul unde se repară mineroller-ele) și AC1st (locul unde se repară MRAP-urile), de către căpitanul Moldovan Mihai care răspunde de serviciul ATAM, dar și de tânărul locotenent Sergiu Dochița, poreclit ,,Primarul” cel care se ocupă de serviciul echipament și serviciul de cazarmare, servicii de care depind condițiile de trai ale militarilor români.
…în fiecare zi iau legătura cu contractorii și rezolvăm problemele apărute, fie că este vorba de aparatele de aer condiționat sau de sistemul electric, fie că este vorba despre spațiile de cazare sau de recreere, toate sunt verificate. Chiar dacă în fiecare zi se ivește câte ceva toate sunt rezolvate într-un timp foarte scurt. Într-un cuvânt suntem la dispoziția contingentului 24 de ore din 24…
Echipa logistică a batalionului este încheiata de către șefii de depozite, acești ,,bancheri “ ai batalionului, care păstrează cu sfințenie și profesionalism, averea întregului batalion de inimi neinfricate. Am dat Log Out batalion și am continuat periplul meu logistic prin baza KAF…
TEXT: Lt.col. Toni Ene