Ziua obișnuită se referă unele lucrări de modernizare făcute în ultima perioadă în orașul Focșani. Actualmente, așa cum lesne se poate vedea, o parte din oraș este răscolit și este lăsat așa, îngreunând viața de zi cu zi a locuitorilor. Este lăsat așa, cu trotuare neterminate sau terminate dar îngustate, cu șanțuri neacoperite, cu străzi care doar în urmă cu câțiva ani au fost asfaltate, dar acum sunt afectate din cauza intervențiilor la trotuare, cu spații verzi și cu copaci plantați de-a gata uscați și, uneori, cu muncitori care lucrează pe ici – pe colo, unul muncește la târnăcop iar cinci se uită. Mă refer nu numai la execuția ci și la proiectarea lucrărilor: trotuare înguste, parcări făcute neținându-se seama de afectarea negativă a zonelor în care au fost amplasate, etc.
Un caz special și demn de retinut este o ”parcare” apărută peste noapte, în urma distrugerii spațiului verde (parc) situat în zona Școlii nr. 3 și a Liceului de Artă, între străzile Dornei și Pictor Nicolae Grigorescu. La începutul ”lucrării”, în luna ianuarie a acestui an, a fost decopertată o suprafață de peste 1/3 din spațiul verde existent și au fost doborâți câțiva arbori, între care un măr falnic ce avea vârsta de peste 40 de ani. Pe locul unde a fost acel arbore se află acum o alee, foarte îngustă, nepermițând trecerea normală a doi pietoni mergând în sens opus, iar terenul decopertat a devenit, impropriu spus, dar, totuși, parcare. Din cauza planului înclinat pe o lungime de peste 100 m, cu o diferență consistentă de nivel în urma decopertării spațiului verde și în lipsa unui canal de preluare a apelor pluviale, la cea mai mică ploaie se creează o baltă în zona dinspre strada Pictor Nicolae Grigorescu care inundă nu numai trotuarul, dar trece peste acesta și peste gazonul semănat în derâdere, iar apa se revarsă spre blocul adiacent, inundând-i de fiecare dată subsolul. La acest fenomen contribuie și o casetă prost executată care preia apa revărsată din baltă. Caseta aceasta a fost făcută cu ocazia unei alte lucrări a municipalității, de modernizare a sistemului centralizat de căldură, fără a se ține seama că blocul respectiv este debranșat de foarte mult timp de la rețeaua centralizată. În urmă cu vreo cinci ani, municipalitatea a intervenit și a amenajat acel spațiu verde, cât de cât, prin trasarea unor alei, prin amplasarea de băncuțe și prin cosiri repetate, dând astfel posibilitatea atât elevilor de la cele două școli cât și locuitorilor în majoritate pensionari din zonă, să se recreeze.
Încă din luna ianuarie a acestui an, atunci când au început lucrările de defrișare și de decopertare, practic a distrugerii parțiale a parcului în cauză pentru realizarea așa-zisei parcări, mi-am manifestat neîncrederea față de demersul făcut arătându-le executanților că se vede cu ochiul liber diferența de nivel a terenului decopertat și că acest lucru nu numai că va afecta zona în cazul precipitațiilor, dar și că va pune în pericol siguranța elevilor care învață în zonă. Niciun folos! Acum, prin zona respectivă, cu aportul consistent al proiectanților și al executanților, având în vedere că exact acolo se află și intrarea la Școala nr. 3 și la Liceul de Artă, se produce o învălmășeală de oameni sărind peste trotuarul și așa neîncăpător dar inundat de apa din balta imensă precum și mașini venind din două sensuri (dinspre str. Pictor Grigorescu și str. Dornei) din care coboară, pe vârful picioarelor pentru a nu se murdări, elevii de la cele două scoli. Este o imagine devenită deja obișnuită dintr-un oraș care se vrea …cum? Dar, oare, este normal să fie așa?
Ca cetățean normal și cu drept la opinie, pot să spun astfel: se putea ca acel parc să fie modernizat prin plantarea de pomi și semănarea de gazon, amplasarea sistemelor de udare artificială, de stâlpi de iluminat, de chioșcuri și de băncuțe, precum și refacerea unei alei care trecea pe lângă gardul ce împrejmuiește Școala nr. 3. În niciun caz nu trebuia sa se construiască o parcare în detrimentul unui spațiu verde iar în final să fie un loc prin care circulă sau staționează de-a valma, prin noroi sau după caz prin praf, mașini și copii. Cei care au decis și cei care au contribuit la ceea ce am descris mai sus trebuie să redea locului destinația avută anterior lucrărilor. Dacă părerea mea nu este de ajuns, poate fi luată opinia celor care sunt afectați în zonă: elevi, părinți, conducerile celor două școli, locuitori, asociații de proprietari.
Apropo, proiectarea s-a făcut cu date din teren? Pentru că execuția, oricum … ce să mai vorbim?! Pentru ca cititorii să își facă o părere completă, las câteva fotografii făcute în locul cu pricina în iarna anului 2018 precum și la începutul și după ”modernizarea” din anul 2022. Să auzim de bine! (semnează – un focșănean)