miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăSocietateFOTO Peste 200 de elevi de la sate au luat lecții de...

FOTO Peste 200 de elevi de la sate au luat lecții de la polițiști despre cum să se apere de hoți și oameni violenți

Având în vedere prioritățile de intervenție preventivă pentru anul 2018, respectiv prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor în unitățile de învățământ și zona adiacentă acestora, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și prevenirea infracțiunilor comise cu violență, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, cu sprijinul polițiștilor din structurile de investigații criminale și ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au desfășurat în cursul săptămânii activități informativ – preventive în mediul rural, în comunele Străoane, Movilița și Mera, atât la unități școlare cât și în rândul reprezentanţilor autorităţilor locale.

Pentru promovarea mesajului în unitățile școlare, polițiștii au realizat dezbateri preventive la care au participat peste 200 elevi, alături de cadre didactice. ”Lecțiile” susținute de polițiști în mijlocul elevilor au abordat teme care să conducă la prevenirea adoptării comportamentului infracțional și implicit a faptelor comise cu violență, prin semnalarea situațiilor de pericol în care pot fi implicați datorită necunoașterii consecințelor adoptării unor comportamente. Discuțiile cu reprezentanții autorităților locale de la nivelul comunelor au vizat prezentarea utilității sistemelor tehnice de protejare a locuințelor și sediilor de lucru a societăților comerciale, ca modalități eficiente de prevenire a furturilor dar și promovarea masurilor elementare de autoprotecție pentru a nu deveni victime. Marți, 20 martie a.c., polițiștii vor continua astfel de activități în comuna Măicănești.

O condiție favorizantă a acestor genuri de infracțiuni este reprezentată de comportamentele neglijente ale viitoarelor victime, aspect ce poate fi remediat în mod real printr-un proces de „educare” a cetățenilor în spirit civic și determinarea adoptării unei atitudini corespunzătoare faţă de protecţia propriilor bunuri. Pentru contracararea activității infracționale, se disting două tipuri de bariere:

-fizice, cu rolul de a prelungi cât mai mult timpul necesar pătrunderii infractorilor și sunt constituite din elemente de siguranța, în special mecanice (uși, încuietori, grilaje, pereți etc.);
-psihice: au drept scop descurajarea infractorilor, sugerându-le ideea ca acțiunile lor sunt permanent supravegheate (sisteme de securitate perimetrala, antiefracţie, control al accesului sau sisteme video)”.

POLIȚIȘTII VĂ RECOMANDĂ:

Montaţi o încuietoare de înaltă siguranţă la intrarea în locuinţă!

Nu lăsaţi uşa descuiată nici pe timpul zilei, nici pe timpul nopţii, chiar dacă vă aflaţi la domiciliu!

Înlocuiţi rapid orice încuietoare devenită nefuncţională sau a cărei cheie aţi pierdut-o!

Când plecaţi de acasă, încuiaţi uşile şi ferestrele! Asiguraţi anexele!

Nu daţi informaţii despre sumele de bani sau bunurile de valoare pe care le deţineţi!

Nu primiţi în casă persoane necunoscute care oferă spre vânzare diverse bunuri sau servicii!

Nu permiteţi copiilor să deschidă uşa persoanelor necunoscute chiar dacă acestea spun că au fost trimise de dumneavoastră sau de rude!

În cazul în care lipsiţi de la domiciliu, mai multe zile, rugaţi vecinii sau prietenii apropiaţi să vă monitorizeze locuinţa şi să vă ridice corespondenţa;

Fiţi foarte atenţi cu postările din spaţiul virtual (fotografii, date personale, informaţii despre programul zilnic, deplasări) – acestea pot fi folosite de „binevoitori” care vor să vă „cunoască”.

Pentru protejarea locuinței:
Apartamente:
-montarea unui interfon la intrarea în scara, sistem de control la accesul în imobil, asigurarea corespunzătoare a ușilor de la terase sau intrări suplimentare.

-ușa de acces în locuinţă sa fie confecționată dintr-un material rezistent la solicitări mecanice și termice și prevazuta cu un sistem de închidere securizat, eventual cu închidere în mai multe puncte, montarea unui sistem de alarma și conectarea la un dispecerat de monitorizare.

Case
-montarea unui sistem de supraveghere video în exterior și de protecție perimetrala care avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine, iluminarea cu senzori de mișcare, achiziționarea unui sistem de închidere/ asigurare care sa corespunda standardelor de securitate, conectarea la o firma de paza și protecție.

Dacă observați persoane suspecte sau sunteți victimă a unei infracțiuni de furt din locuinţă, sesizaţi Poliţia! (sursa: IPJ Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu