Dacă în alte părți elevii fac cursuri online, din cauza pandemiei de coronavirus, programul „A doua şansă”, implementat de către Ministerul Educației cu scopul eliminării abandonului școlar, se desfășoară după scenariul verde la Școala Gimnazială „Adrian Păunescu” din Focșani. La fiecare sfârșit de săptămână, sâmbetele și duminicile, peste 300 de elevi cu vârste de la 10 ani şi până la 64 de ani vin să învețe să scrie și să citească, după ce au ratat acest moment la timpul potrivit. „Sunt oameni care au văzut că nu se poate merge înainte decât cu învățătura. Își dau seama că nu pot să avanseze dacă nu au o diplomă. Te uimește că vine în școală o tânără sau un tânăr așa de frumos aranjați vestimentar și spun că vor să se înscrie în clasa I. Este bine că la acest moment ne-am creat un colectiv de cadre didactice care și-a asumat să lucreze cu ei, pentru că nu este deloc ușor pentru niște profesori care au cursuri de luni până vineri să facă acest lucru și în zilele de repaus. Am această mândrie, că se poate șlefui o piatră brută pentru a i se da o formă frumoasă, iar această echipă a mea de profesori a reușit”, ne spune Sebastian Burlan, directorul Școlii Gimnaziale „Adrian Păunescu”.
Nu doar cei care vor să învețe să scrie și să citească sau au nevoie de o diplomă vin la școală, ci și oameni trecuți de prima tinerețe, care vor să-și completeze studiile pe care le-au abandonat odată. Este și cazul lui Ioan Ghiu, un proaspăt pensionar de 64 de ani, care s-a oprit din învățat carte când era copil, în clasa a V-a. Spune că a abandonat școala pentru a învăța o meserie iar astăzi se mândrește cu policalificarea sa profesională: șantierist, miner, mecanizator, macaragiu, mecanic auto, om care a lucrat peste tot în țară, dar și în străinătate.
„Eu am fost silitor la învățătură, dar am abandonat școala în trimestrul I din clasa a V-a. Părinții m-au educat bine, dar mi-au spus că trebuie să învăț o meserie. Așa am făcut, iar de carte nu m-am mai apucat, deși am inclusiv atestat de vorbitor de franceză sau engleză. Acum m-am înscris la școală și vreau să fac gimnaziul, apoi liceul. În următorii 7-8 ani sunt ocupat. Decât să mă culc la 9 și să mă scol la 2 vin la școală să învăț, Nu-mi mai sunt necesare niciun fel de diplome, doar ambiția este mare”, ne spune Ioan Ghiu.