În ziua premergătoare Sfântului Nicolae, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei de ordine publică au mers la o societate comercială în care sunt angajate cu preponderență femei, oferind drept cadou recomandări preventive pe linia violenței domestice și a nediscriminării, motto-ul activității fiind ”Suntem diferiți, dar egali în drepturi!”. După o prezentare a formelor de discriminare, polițiștii au oferit următoarele recomandări:
- informează-te despre drepturile omului, discriminarea presupune încălcarea acestora;
- povesteşte cu prietenii despre actele de discriminare pe care le-ai trăit sau despre care ai auzit;
- accesează site-urile www.cncd.org.ro , www.antidiscriminare.ro ;
- evită să judeci întregul grup în funcţie de comportamentul unei singure persoane.
Legea nr. 217/2003 reglementează domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice iar informații cu privire la drepturile victimelor violenței în familie se pot obține și de la Linia telefonică pentru victimele violenței domestice, apelând gratuit numărul unic 0800500333. Tot ieri, polițiștii s-au deplasat și la o școală gimnazială din municipiul Focșani, unde au stat de vorbă atât cu elevii, cât și cu părinții și bunicii acestora, temele abordate fiind siguranța acasă, la școală și pe stradă, drepturile copiilor, dar și obligațiile acestora.După enumerarea câtorva dintre drepturile și obligațiile copiilor, au fost făcute următoarele recomandări:
– Vorbiţi cu copilul dumneavoastră despre cine îi sunt prietenii şi cunoştinţele. Întrebaţi-l unde şi cum îşi petrece timpul liber în afară casei.
– Fiţi atenţi de câţi bani dispune copilul dumneavoastră;
– Urmăriţi comportamentul copilului dumneavoastră, observând dacă deține lucruri pe care dumneavoastră nu i le-aţi cumpărat;
– Explicaţi-le ce urmări poate avea distrugerea diferitelor lucruri sau bunuri;
– Feriţi-i de certuri, de scandaluri, de vorbe urâte, de violenţă, de consumul de alcool, cu toate urmările lui! (IPJ Vrancea)