Polițiștii Biroului Siguranţă Şcolară, Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalităţii, polițiştii de ordine publică precum şi polițiştii rutieri au desfășurat în această săptămână, în grădiniţele și școlile din județul Vrancea, acţiuni structurate pe diverse domenii de prevenire, precum: protejarea patrimoniului, delincvenţa juvenilă și victimizarea minorilor, prevenirea consumului de droguri, a traficului de persoane sau educaţia rutieră. Poliţiştii au prezentat teme informative de prevenire, fiind tratate subiecte precum efectele consumului de droguri, siguranţa pe internet, victimizarea sexuală și violenţa domestică, violenţa școlară, educaţia și siguranţa rutieră, absenteism și abandon şcolar.
La cei mai mici, polițiştii au pus accentul pe siguranţa rutieră, arătându-le cum să traverseze strada corect și în siguranţă, unde să se joace și cum să circule cu bicicleta, trotineta și rolele. Nu au lipsit Laboratorul de educaţie rutieră și partenerii noştri, câini Tem și Ahada. Pentru cei mai mari, poliţiştii au detaliat aspecte legate de dispariţiile de minori,siguranţa pe internet, traficul și consumul de droguri, iar cei interesaţi au putut afla cum pot ajunge poliţişti.
În cadrul activităţilor, poliţiștii au folosit ochelarii care simulează efectele consumului de substanţe psihoactive. Tinerii au putut experimenta cu ajutorul acestor ochelari efectele negative și riscurile la care se expun atunci când consumă droguri: reducerea vigilenţei,
înrăutățirea coordonării mişcărilor corpului, dezorientarea în spaţiu.
Beneficiarii activităţilor din această săptămână au fost 1100 de şcolari și preșcolari ai școlilor și grădinițelor din Câmpineanca, Năruja, Andreiașu de Jos, Suraia și Odobești. La şcoala din satul Podul Nărujei, pornind de la convingerea că educaţia pentru siguranță reprezintă educaţie pentru viaţă, polițiştii Secţiei 3 Politie Rurală Vidra au oferit pliante cu sfaturi preventive iar la finalul lecţiei, copiii au primit nota 10 la lecţia siguranţei.
Siguranța elevilor reprezintă o prioritate a Inspectoratului de Politie Județean Vrancea, iar polițiștii ce desfășoară activităţi informativ – preventive răspund tuturor solicitărilor cadrelor didactice pentru a participa la activităţi educative antiinfracționale şi antivictimale, organizate în școli. (IPJ Vrancea)