„Fii bun de câte ori se poate şi nu uita că: întotdeauna se poate!” este convingerea plutonierului major Badea Alin –Ghiocel, „Pompierul lunii ianuarie 2020”. Din sutele de misiuni la care a participat, cele care îl motivează sunt acelea cu deznodământ fericit, de la care pleacă cu satisfacţia şi bucuria că totul s-a terminat cu bine, iar oamenii pe care i-a ajutat sunt în siguranţă. O astfel de intervenţie a avut loc în dimineaţa zilei de 18 ianuarie a.c., în jurul orei 03:30, când un apel la numărul unic de urgenţă 112 solicita ajutorul salvatorilor Secției de Pompieri Adjud, în localitatea Ciorani, deoarece o femeie, în vârstă de 24 de ani, în stare de gravidie acuza dureri. Spre locul indicat, imediat s-a deplasat o ambulanţă SMURD, al cărei comandant de echipaj era plutonierul major Badea Alin. După ce a ajuns la caz, a evaluat pacienta, i-a monitorizat funcţiile vitale, i-a pus masca de oxigen şi pentru că nu mai era timp de pierdut deoarece durerile simţite de aceasta deveneau din ce în ce mai intense, a decis începerea deplasării spre unitatea spitalicească. Însă, la nici 500 m de la plecarea ambulanţei s-a declanşat naşterea. Chiar dacă, atât pentru el cât şi pentru colegii de echipaj era prima misiune de acest gen, comandantul de echipaj nu s-a pierdut cu firea. Împreună cu celălalt paramedic, plutonierul major Bogdan Gheorghiţă, au asistat naşterea, în timp ce plutonierul major Palade Daniel, şoferul ambulanţei, ţinea legătura cu dispeceratul solicitând sprijin de specialitate. Un aport în buna desfăşurare a intervenţiei l-a avut şi mămica, care a cooperat permanent cu echipajul, aflându-se deja la a patra naştere. Totul s-a petrecut foarte repede, după aproximativ 30 de minute, plutonierul major Badea Alin ţinea în braţe o fetiţă, de 2400 g. După momentul naşterii, acesta i-a verificat căile aeriene şi pulsul. Fetiţa respira şi avea pulsul în regulă. Între timp, la faţa locului, a sosit un echipaj SAJ care a efectuat procedurile de specialitate în acest caz și au preluat bebelușul. Tânăra mămică a fost transportată cu ambulanța SMURD la spitalul din Adjud. Aceasta era foarte fericită că nașterea primei fetițe a decurs bine. Ulterior, la următoarea intervenţie, salvatorii au vizitat mămica şi fetiţa, care se prezentau într-o stare foarte bună. Cu siguranţă, succesul misiunii s-a datorat profesionalismului şi stăpânirii de sine de care a dat dovadă comandantul de echipaj, plutonierul major Badea Alin. Şi cum nimic nu e întâmplător, acesta tocmai ce aflase, în urmă cu câteva zile, că va fi tătic. După cele petrecute, împreună cu colegii, au luat hotărârea să boteze fetiţa. Astfel, la sfârşitul lunii februarie, cei trei vor deveni naşii micuţei Diana-Maria.
Evenimentul care le-a marcat viaţa colegilor noştri demonstrează că de multe ori, prin natura meseriei, salvatorii sunt puşi în faţa unor situaţii imprevizibile. Succesul este asigurat de coeziunea echipei, pregătirea profesională şi experienţa, factori care acum au conlucrat perfect. Pregătirea temeinică a comandantului de echipaj, cel care a coordonat intervenţia, a fost demonstrată prin modul eficient în care echipa a acţionat. În cei aproape cincisprezece ani de carieră, subofiţerul a fost mereu preocupat să se perfecţioneze profesional iar în acest sens a parcurs mai multe stagii şi cursuri de pregătire. Astfel, la cursurile SMURD, modulul I, a învăţat acordarea primului ajutor calificat, resuscitarea în echipă şi descarcerarea, la modulul II a învăţat realizarea accesului intravenos periferic şi protezarea minim invazivă a căilor aeriene, la cursul de stingere modulul I, a învăţat utilizarea şi întreţinerea aparatelor de respirat, tehnica folosirii stingătoarelor, amenajarea surselor de apă şi alimentarea autospecialelor. Recunoaşte că noţiunile însuşite la cursurile SMURD i-au folosit şi în viaţa de zi cu zi. Chiar cu o săptămână înainte de nuntă, soţia lui s-a înecat cu o bomboană şi era pe cale de a-şi pierde cunoştinţa. A reuşit să o salveze cu tehnicile învăţate la cursurile de prim-ajutor. Emoţiile sunt mult mai puternice atunci când eşti implicat sufleteşte cu cel pe care încerci să-l salvezi. De aceea, consideră că meseria de salvator l-a modelat ca om, i-a şlefuit simţurile, l-a responsabilizat şi l-a ajutat să evolueze.
La înmânarea diplomei, colegul nostru a dorit să mulţumească soţiei şi echipei. „Pentru mine este foarte important suportul moral şi sufletesc pe care îl primesc din partea soţiei care îmi oferă echilibrul de care am nevoie. Ştiu că de fiecare dată când am misiuni grele este îngrijorată dar îi promit că voi face tot posibilul să mă întorc acasă teafăr şi nevătămat. În acelaşi timp vreau să mulţumesc tuturor colegilor pentru susţinerea şi încrederea acordată. Fără aportul lor nu aş fi astăzi aici. Sunt onorat şi mândru că pot lucra într-o echipă profesionistă, cu oameni de calitate. Fără o echipă unită şi bine pregătită nu poţi reuşi să atingi nici un obiectiv propus. Camarazii mei sunt a doua mea familie. Ne bazăm unul pe altul, ne antrenăm şi studiem în fiecare zi. Vrem să fim siguri că atunci când sună alarma şi plecăm, vom câştiga în faţa oricărui pericol pe care-l vom întâmpina.” fericiţi să avem aşa colegi. Felicitări pentru rezultatele obţinute şi petrecere frumoasă la botez! (ISU Vrancea)