duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăSocietateFOTO Povestea prieteniei fără sfârșit

FOTO Povestea prieteniei fără sfârșit

Tinerii de la Centrul „Sfânta Maria” din Golești nu sunt singuri, căci prietenii lor de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani, de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” și de la Colegiul Național „I. L. Caragiale” din București nu-i lasă să simtă acest sentiment negativ, care a înspăimântat întotdeauna ființele umane. Dacă e vară și plutesc visuri de vacanță în aer, atunci elevii voluntari de la cele trei licee și-au propus să-i surprindă pe prietenii lor mai puțin norocoși.

Ultima oară, de Înviere, produsele așezate pe masa pascală (ouă, drob, cozonaci, pască, sucuri și fripturică la grătar) nu fuseseră de ajuns pentru a le umple sufletul. Tinerii de la Centrul „Sfânta Maria” îi așteptaseră pe prietenii lor, care nu au reușit să ajungă din cauza vacanței școlare și a zilelor programate împreună cu familia.

Și atunci profesoarele coordonatoare ale proiectului „A doua șansă pentru viață” (de la Colegiul Naţional Al. I. Cuza – Raluca Andreea Săndulescu, Alina Cucu, Loredana Amelia Diac, Alis Lupu, Voicuța Voicu, Elena Vișinescu, Claudia Dobroiu, Manuela Porumb, Daniela Sîrghie, Alina Maiereanu, Silviu Roșca Iulian, Sorina Milea, Livia Marcu, Ana Maria Norocea, Lămâița Anii Șerban, Camelia Mereuță, Gabriela Obodoriu, Monica Gaidargi, Maria Rădeanu, Emilia Poll, Silvia Oancia, Mirela Pîrvu, Dorina Istrate, Carmen Hîrnea, Andreea Vîrnă, de la Colegiul Economic Virgil Madgearu – Roxana Carmen Ionescu, Mihaela Daniela Cîrstea, Mariana Șchiaua, Valentina Rădescu, Andreea Matei, Florina Voicu, Dana Iliescu, Cristina Lemnaru, Camelia Lepădat și de la Colegiul Național I.L. Caragiale – Andreia Mihaela Beatrice Bodea, Teodora Bentz și Daniela Anghelescu) au făcut tot posibilul ca 11 tineri de la Centrul „Sfânta Maria” din Golești să ajungă, pe 4 iunie 2024, la mănăstirea Mușunoaiele. Bineînțeles că această vizită de suflet a avut loc cu sprijinul părintelui protopop Cristinel Popa (de la Panciu) și a preotului stareț. Călugării le-au oferit masa de prânz (ciorbiță de legume și pește), le-au dăruit iconițe și brățări, și, mai mult decât atât, tinerii cu dizabilități au primit în dar și o frumoasă icoană pentru Centru, care să-i ocrotească și să-i țină departe de boală. Mănăstirea Mușunoaiele este un lăcaș de cult ortodox din județul Vrancea. Așezată în localitatea Fitionești, mănăstirea este închinată Adormirii Maicii Domnului și a fost înființată în secolul al XVII-lea.

Cea mai mare bucurie din vara aceasta pentru tinerii de la Centrul „Sfânta Maria” a fost excursia organizată de către prietenii lor voluntari la munte. S-au întors săptămâna trecută entuziasmați că au vizitat Cheile Bicazului, Lacul Roșu, barajul de la Bicaz, Salina de la Cacica, Cetatea Neamțului, Mănăstirile Agapia și Văratec, Mănăstirea Camarzani, fiind cazați la Gura Humorului. Drumul acesta împreună, cu voie bună și cântec, cu obiective turistice atât de frumoase și pline de sens, le-a dat curaj să meargă mai departe, căci ei sunt eroii unei povești despre o prietenie fără sfârșit.

Proiectul „A doua șansă pentru viață” a luat naștere în 2006 și, de atunci, tinerii de la Centrul ”Sfânta Maria” din Golești sunt susținuți de liceeni voluntari și profesoare inimoase. Chiar dacă viața din afara Centrului este plină de provocări și duce, uneori, spre orizonturi îndepărtate, promisiunea de a nu-i uita pe prietenii cu dizabilități este mereu respectată, fiind o investiție de suflet pentru toți cei care vor să devină și să fie cu adevărat oameni implicați în problemele comunității.

DJASPC Vrancea, prin d-na director Daniela Nicolaș și d-nul Șef de Centru, Sorin Atomulesei, a fost întotdeauna alături de organizatorii acestui proiect umanitar, susținându-i și insuflându-le putere pentru a continua. Fie ca proiectul „A doua șansă pentru viață” să fie o poveste fără sfârșit, căci lumea în care trăim are nevoie de repere morale și exemple de bună practică. Ne propunem să continuăm proiectul și anul viitor școlar, căci prietenii de la Centrul ”Sfânta Maria” au nevoie de puterea și energia noastră, a declarat d-na prof. coordonator Loredana Diac. (Sursa: prof. dr. Teodora Bentz)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu