Miercuri, 18 octombrie 2023, Parohia Tâmboești a implementat un proiect catehetic dedicat elevilor de la Școala Primară Bordeștii de Jos din județul Vrancea, în plină campanie viticolă, intitulat sugestiv De la bobița de strugure la prestolul Sfântului Altar – aspecte practice și învățături duhovnicești în procesul de vinificație. Ca rezultat al unui protocol de colaborare dintre parohie și școală, încheiat între pr. paroh Cristinel Muscalu și profesorul de religie Mihai Bîndar, activitatea despre semnificația și importanța vinului liturgic reprezintă propunerea venită din partea Protoieriei Focșani II pentru Proiectul eparhial Catehizarea tinerilor în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei – modele de bună practică, propus de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, pe parcursul acestui an.
Încă de dimineață, preotul, elevii școlii și profesorul lor au vizitat viile din podgoria Bordeștilor, unde au interacționat cu muncitorii aflați la campania de cules, au mâncat struguri, au respirat aer proaspăt și au primit diferite învățături și sfaturi din partea parohului. Următorul loc vizitat a fost crama unui producător local de vin. Aici au aflat cum se realizează procesul modern de vinificație, mai precis, au urmărit bobița de strugure pusă în zdrobitor, în teasc, apoi, sub formă de must, în paharele din mâinile lor, care îndată s-au umplut cu nectarul pe care l-au consumat pe nerăsuflate. Ultima parte a activității s-a desfășurat la biserica filială „Adormirea Maicii Domnului” din Bordeștii de Jos. Plecând de la icoana „Cina cea de Taină” de pe catapeteasmă, li s-a explicat elevilor de ce se folosește vinul în actul liturgic și li s-a prezentat, succint și pe înțelesul lor, cum se săvârșește sfințirea Darurilor în cadrul slujbei Sfintei Liturghii. Primind o seamă de învățături de la profesorul de religie, precum și sfaturi duhovnicești din partea părintelui catehet, copiii au promis că vor încerca, de acum, să se apropie mai des de Sfântul Potir.
Faptul că demersul nostru a fost unul reușit l-am dedus din feedback-ul venit de la părinții copiilor, care ne-au mulțumit și felicitat pentru proiect, rugându-ne să mai demarăm astfel de activități, pentru că fiii lor au fost foarte bucuroși de inițiativă și le-au povestit acasă tot ce s-a întâmplat. (Pr. Cristinel Muscalu, Parohia Tâmboești, Protoieria Focșani II)