Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon a fost sărbătorit sâmbătă, 27 iulie 2024, de cadrele medicale, personalul auxiliar și pacienții Spitalului Județean de Urgență Focșani, dar și de mulți credincioși vrânceni. În ziua hramului instituției medicale și al capelei unității spitalicești, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în lăcașul de cult. Cu acest prilej, toți cei prezenți s-au putut închina la racla în care se păstrează un fragment din moaștele Sfântului Pantelimon, adusă de la Mănăstirea buzoiană Ciolanu. Soborul de clerici a fost alcătuit din: părintele Ionuț Constantin, consilier eparhial, părintele Ion Gherman, preot de caritate la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, pr. Ioan Ploscaru, paroh al Catedralei Unirii din Focșani, ierom. Porfirie Însurățelu, secretarul Mănăstirii Ciolanu, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea.
În predica rostită, Ierarhul locului a vorbit despre viața Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, arătând că acesta a îmbinat, în lucrarea sa, știința medicală și credința în Mântuitorul Iisus Hristos, prin harul Căruia reușea să îi vindece pe semenii aflați în suferințe fizice. „Sfântul Pantelimon, asemenea multor altor sfinți mucenici și mărturisitori din primele veacuri creștine – când lumea era dominată de păgânism –, a făcut dovada iubirii față de Dumnezeu întoarsă către aproapele. Așadar, Pantoleon – așa cum îl numiseră părinții – avea să devină «Panteleimon» («cel întru totul milostiv» – asemenea Mântuitorului Hristos), în urma botezului creștin pe care l-a primit de la preotul sfânt Ermolae, trecut și el în calendar. După ce și-a însușit toate cunoștințele medicale sub îndrumarea unui medic păgân, pe nume Eufrosin, iată, avea să învețe și «știința mântuirii» de la preotul Ermolae, prin rugăciunea pe care el o îndrepta în permanență către Hristos Domnul, adevăratul și singurul «Doctor al sufletelor și al trupurilor». Încă din tinerețe, Pantelimon a devenit un medic bun, grație cunoștințelor și experienței pe care le acumulase în domeniu. Numai că, la fel ca și alți sfinți tămăduitori sau doctori fără de arginți pe care îi pomenește Biserica, nu s-a limitat doar la o simplă lucrare de medic; avea conștiința că poate contribui la vindecarea trupească a bolnavilor și prin rugăciunea îndreptată către Hristos, Cel care vindecă mai întâi omul de boala păcatului din suflet și apoi revarsă harul Său tămăduitor și asupra trupului acestuia”, a precizat Părintele Arhiepiscop Ciprian.
Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu oficierea unei slujbe de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii spitalului focșănean, mutați la Domnul. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei. (sursa: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei)