Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat duminică, 6 aprilie 2025, în mijlocul obștii de maici a Mănăstirii Trotușanu din comuna vrânceană Movilița. Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica așezământului monahal, închinată Sfântului Ierarh Nicolae și Sfintei Mari Mucenițe Anastasia Romana, apoi a binecuvântat noua bibliotecă a mănăstirii. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile la strană. Soborul slujitor a fost alcătuit din șase clerici: pr. Cristinel Popa – protopop al Protoieriei Panciu, arhim. Filaret Urse – duhovnicul așezământului călugăresc de la Trotușanu, pr. Mircea Hlandan – paroh al Parohiei Movilița I, pr. Grigore Diaconu – paroh al Parohiei Trotușanu, arhid. Daniel Dumitrică – secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea.
Pornind de la fragmentul evanghelic referitor la prevestirea Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos și la cererea fiilor lui Zevedeu, Iacov și Ioan, de a sta de-a dreapta și de-a stânga Mântuitorului (Marcu 10, 32-45), Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a vorbit, în omilia adresată celor prezenți, despre importanța slujirii aproapelui, mai ales din partea celor care dețin responsabilități de conducere în Biserică și în societate. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a explicat că adevărata demnitate nu se întemeiază pe dorința de a stăpâni, ci pe disponibilitatea de a-i sluji pe ceilalți cu smerenie și iubire jertfelnică, asemenea Mântuitorului Hristos. Totodată, Ierarhul locului a evocat chipul luminos al Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca – pomenită în a cincea duminică din Postul Mare – un model autentic de pocăință și înnoire lăuntrică. Trăind la cumpăna dintre secolele al IV-lea și al V-lea, Cuvioasa Maria rămâne o pildă vie de întoarcere sinceră la Dumnezeu, prin post aspru, rugăciune stăruitoare și nevoință duhovnicească.
În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Gabriel Voicu, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon. La final, Părintele Arhiepiscop Ciprian a sfințit noua bibliotecă a Mănăstirii Trotușanu, așezată sub ocrotirea Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, care a fost construită și amenajată între anii 2022-2025, sub îndrumarea și cu sprijinul Înaltpreasfinției Sale, prin implicarea stavroforei Dionisia Borcea – stareța așezământului monastic, și a celorlalte călugărițe din obștea monahală. (Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei)