Vasile Novac, patronul firmei Vastrans SRL Focșani, care a avut un conflict cu Consiliul Județean Vrancea după ce i s-a refuzat dreptul de a i se acorda licenţe de transport călători pe traseul Focşani-Vâlcele-Câmpineanca, a obținut în această speță o victorie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). În anul 2013, firma sa a acţionat în judecată CJ Vrancea şi Autoritatea Rutieră Română, pentru neacordarea unei licenţe de transport pe care Vastrans opera de mai mult timp. Novac a câștigat procesul pe fond și a cerut strămutarea apelului de la Galați la Curtea de Apel Constanța, care a dat câştig de cauză operatorului de transport, obligând astfel Consiliul Judeţean Vrancea să-l repună în drepturi, lucru care nu s-a întâmplat. După alte dispute în instanță, judecătorii au dat într-un final câștig de cauză Consiliului Județean Vrancea.
Bărbatul a reclamat la CEDO faptul că nu a avut parte de un proces echitabil, prin faptul că societatea sa nu a fost reprezentată în procedura de apel. Prin urmare, în luna februarie a.c., CEDO i-a dat câștiga de cauză, urmând ca procesul din România să se rejudece. Novac a cerut și daune de 10.000 de euro, dar judecătorii CEDO au hotărât să-i acorde o sumă mai mică. “Curtea acordă fiecărui reclamant, cu titlu de prejudiciu moral, 3.600 de euro, plus orice impozit care poate fi imputat acestei sume”, se arată în decizia judecătorilor europeni care au avut pe rol mai multe spețe. De asemenea, vrânceanul a mai primit și 218 euro drept compensație.
Practic, procesul se va relua, dar Vasile Novac spune că nu-l mai interesează obținerea licențelor de transport, întrucât este conștient că i se vor pune bețe în roată. “Am insistat la CEDO pentru că am vrut să se facă dreptate, din cauză că nu am avut parte la un proces echitabil”, ne-a spus Vasile Novac. Reamintim că, în această speță, Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, dar și vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Dragoş Bârlădeanu, cât și fostul prefect Nicuşor Halici au fost cercetați pentru abuz în serviciu pentru că au refuzat să pună în executare o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Aceștia au fost cercetați de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, dar la scurt timp dosarul a fost clasat.