Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, versurile marelui poet național Mihai Eminescu au răsunat miercuri, 15 ianuarie 2020, și în biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani. Uniți de dragostea față de cultură, preoții din cuprinsul Protoieriei Focșani I, sub îndrumarea părintelui protoiereu Aurel Boțan, și elevii Școlii Gimnaziale nr. 7 din Focșani, alături de directorul unității, profesorul Ionuț Burlan, au luat parte la un eveniment solemn, dedicat Zilei Culturii Naționale, dar și celebrării a 170 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”.
Evenimentul a debutat în acorduri muzicale, intonând împreună imnul național. Lăcașul sfânt, în toată cuprinderea lui, a părut deodată familiar prin glasurile cristaline, emoționate ale copiilor, însoțite de vocile grave ale preoților. Corul a reușit să amplifice în fiecare sentimentul național și dragostea față de țară. De aici, evenimentul a avut o evoluție pe măsura așteptărilor. Când îl cinstești pe Eminescu, ești sub o aripă protectoare, căci, la rândul lui, prin fiecare vers, s-a dovedit a fi un apărător al graiului românesc. Și versurile recitate au fost dovada vie. Îndrumați de profesori, copiii au exprimat autentic sentimentele din creațiile eminesciene, fie prin harul care a dat vocilor gingășie angelică, pe măsură ce s-au rostit poezii celebre, fie prin cântecele emoționante despre trăire și cultură în spațiul românesc.
Partea artistică a fost dublată cu profesionalism și de latura documentar-științifică. De neignorat este biografia lui Mihai Eminescu, grăitoare pentru semnificația Zilei Culturii Naționale. De ce este 15 ianuarie o dată de referință în evoluția civilizației noastre? Pentru că valoarea literară, genialitatea, spiritul critic și prețuirea poporului român i se atribuie marelui poet. Despre contribuții, particularități și influențe a vorbit prof. Fenechiu Mirela, într-o prezentare intitulată „Eminescu: poetul sufletului meu”. A urmat intervenția preotului George Lățcan, de la Parohia Valea Rea, cu titlul „Substratul religios al discursului eminescian”, din cuprinsul căreia se reține afirmația lui Eminescu ce demonstrează importanța spiritualității pentru fiecare făptură: „Istoria omenirii este desfășurarea cugetării lui Dumnezeu. Nu se mișcă un fir de păr din capul nostru fără știrea lui Dumnezeu”.
„Nu există cultură fără Scriptură”, sub aceste gânduri s-a încheiat această manifestare culturală. Copiii participanți au primit în dar din partea Protoieriei Focșani I o ediție a „Noului Testament”, cu speranța că vor regăsi în Cuvântul lui Dumnezeu reperul de care au astăzi poate mai mult ca niciodată nevoie, ca să ducă mai departe cultura și spiritualitatea românească, de unde nu va dispărea nicicând opera poetului național Mihai Eminescu. (Pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I)