În cursul zilei de astăzi, Agenția Națională de Meteorologie a emis o avertizare COD PORTOCALIU HIDROLOGIC valabilă în perioada 20 iunie, ora 12.00 – 21 iunie, ora 16.00, prin care se semnalau creșteri de nivel și debite pe râurile Rm. Sărat, Putna, Trotuș, Bârlad și Siret – afluenți mici și o avertizare COD GALBEN HIDROLOGIC valabilă în perioada 21 iunie, ora 16.00 – 22 iunie, ora 24.00, prin care se semnalau creșteri de nivel și debite cu depășirea Cotelor de Apărare pe râurile: Rm Sărat, Putna, Trotuș, Bârlad și Siret. În urma fenomenelor meteorologice periculoase de intensitate foarte mare aflate sub incidența Codului Roșu Hidrologic, care s-au manifestat ieri și continuă să se manifeste și astăzi în județul Vrancea, în mai multe localități din județ au fost înregistrate efecte negative care au impus intervenția structurilor operative din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea. Astfel, în comuna Biliești, 70 de gospodării și 35 de locuințe au fost afectate și mai multe drumuri comunale inundate. Au fost salvate 17 persoane iar 40 de persoane s-au autoevacuat din calea apelor. Pompierii militari acționează în zonă sub coordonarea prim-adjunctului inspectorului șef, colonel Soare Cristian, cu 31 de salvatori, pentru limitarea pagubelor provocate de inundații. Se fac îndiguiri cu saci de nisip. În urma intervențiilor, pompierii militari au salvat mai multe animale.
Încă de vineri, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, în vederea suplimentării efectivelor de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență, ceea ce a făcut ca întreg personalul operativ să fie prezent permanent la datorie. De atunci și până la acest moment pompierii au depus eforturi neîntrerupte, reușind salvarea celor 12 persoane rămase izolate în apele râului Zăbala, în comuna Nereju, iar astăzi, 17 persoane din comuna Biliești au fost scoase pe brațele salvatorilor, din casele în care rămăseseră înconjurați de ape. Cu ajutorul bărcilor, pompierii militari au transportat persoanele în zona de siguranță. Totodată, ieri, 2 bovine au fost scoase din apele pârâului Năruja iar astăzi, 2 cabaline care au fost înconjurate de ape pe o pajiște din localitatea Jorăști, comuna Vânători. De asemenea, echipajele de pompieri din cadrul detașamentului de Pompieri Focșani au acționat în municipiul Focșani, pe str. Panduri pentru evacuarea apei, pe str. Eroilor și pe str. Aleea Florilor pentru degajarea unor arbori căzuți la pământ. În același timp, echipaje ale pompierilor militari de la Secția de Pompieri Adjud au intervenit în comuna Ploscuțeni, satul Argea, pentru evacuarea apei din mai multe curți și grădini. În comuna Tulnici, satul Lepșa, pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Tulnici și pompierii voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Tulnici au intervenit pentru evacuarea apei dintr-o curte inundată.
La nivel local, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență asigură prima intervenție pentru prevenire și înlăturarea efectelor imediate. În acest context, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mărășești a acționat pentru evacuarea apei refulată de canalele situate pe ptr. Democrației și str. Toporașilor. În localitatea Tâmboești, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Tâmboești a intervenit pe DJ 202 E pentru desfundarea rigolelor. La acest moment misiunile de evacuare a apei sunt în dinamică, toate forțele și mijloacele specializate fiind pe teren pentru sprijinirea populației.
Adresăm rugămintea cetățenilor de a sprijini la fața locului forțele de intervenție, în special prin curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale, iar în cazul în care apa amenință să pătrundă în locuințe, să construiască bariere pentru a opri pătrunderea acesteia (saci cu nisip, pământ, etc.). În cazul unei situații de urgență reale, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112! (ISU Vrancea)