Alexandria Librării din Focşani a găzduit sămbătă după-amiază, într-o ambianță plăcută, lansarea revistei „Povești din țara mea”, o nouă publicație a Editurii Diaspora, condusă de Cristi Merchea, redactorul șef al ziarului „Emigrantul”, care apare în Italia. O revistă realizată de un colectiv de colaboratori din Vrancea și din țară și care își propune „să scotocească, să răsfoiască, să cerceteze și să scoată la lumină tot ceea ce este mai frumos de pe aceste locuri, dar și de pe plaiurile românești: istorie, povești, legende, locuri necunoscute și mai puțin știute, talente sau orice altceva care țin de identitatea noastră și de cultura poporului român”, aşa cum apare în descrierea de pe prima pagină.
Prezentarea revistei „Povești din țara mea” a fost făcută de jurnalista Silvia Vrînceanu.
„Ziarul Emigrantul a făcut şi un pui, această revistă <<Poveşti din ţara mea”, care se va adresa nu numai vrâncenilor, nu numai românilor, ci şi vrâncenilor plecaţi în afara graniţelor ţării. M-a bucurat foarte mult proiectul frumos al lui Cristi, de a lansa această revistă, pentru că asistăm la o tabloidizare a mass media. Eu nu mă mai regăsesc în presa de astăzi. Este o exagerare teribilă a informaţiei, jurnaliştii de bună credinţă sunt îngropaţi de manipulare, de non ştiri. Aşa că mi se pare aproape de necrezut o revistă care să ne spună poveşti”, a spus Silvia Vrînceanu.
Fondatorul revistei, Cristi Merchea, spune că planurile legate de publicaţie sunt măreţe, gândind-o ca pe un National Geographic românesc.
„Povestea asta apare odată cu întoarcerea parţial a mea acasă. Noi avem un ziar <<Emigrantul>> în Italia, de vreo patru ani, atât print cât și online, care se adresează comunităţii de acolo. Revista asta a pornit de la ideea de a face o publicaţie despre Soveja, exlusiv, şi în câteva discuţii cu câteva persoane, ne-am dat seama că era foarte nişat numele, pentru că voiam să scriem în această revistă despre mult şi multe, dar în mod special despre tot ceea ce înseamnă identitatea românească. Ceea ce ne dorim cel mai mult este ca această revistă să devină un motor de creare şi de promovare a românismului, inclusiv prin video, pentru că vom face un site și vom realiza filme documentare pe care să le creem cu ajutorul colaboratorilor”, a menționat Cristi Merchea.
Redactorul șef al ziarului Emigrantul a premiat cu această ocazie și câțiva colaboratori fără de care nu ar fi fost posibilă apariția revistei, referindu-ne aici la sponsori.