Ca în fiecare an, la Panciu a avut loc sâmbătă, 18 mai, o slujbă de pomenire la monumentul ridicat în memoria foștilor deținuți politici care au luptat în Munții Vrancei împotriva comunismului, o inițiativă a medicului Vasile Lepădatu, fost lider PNȚCD Vrancea, urmaș de foști deținuți politici. Prin acest eveniment s-a marcat și ziua de 14 mai, Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, în amintirea faptelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestaţi numeroşi tineri, intelectuali, români care s-au opus regimului comunist.
Monumentul celor care și-au jertfit viața pentru integritatea, demnitatea și libertatea poporului român a fost ridicat la sfârșitul anilor 90, la cimitirul Crucea de Sus din Panciu, de familia Paragină, foști deținuți politici și luptători anticomuniști din Vrancea, iar de câțiva ani doctorul Vasile Lepădatu se îngrijește de acest loc. La slujbă au participat foști și actuali membri PNȚCD Vrancea, foști deținuți politici și urmași ai acestora, localnici, simpli cetățeni.
”Doctorul Vasile Lepădatu are o inimă mare și nu a trecut cu vederea această perioadă în care pomenim pe cei care și-au vărsat sângele pentru un țel și un ideal care de cele mai multe ori părea foarte greu de realizat, dar iată că, după ani și ani, visul atâtor generații care au nădăjduit că se poate da la o parte un regim care nu avea nicio legătură cu țara noastră, cu sufletul nostru românesc, a fost îndepărtat. Nu întâmplător se face o legătură între cei care au luptat în perioada anilor 1945-1946 și mai departe până prin 1950 cu cel care s-a jertfit la Revoluția din 1989, un copil am putea să spunem, Jim Silvestru. O legătură ca o ștafetă a celor care au murit în anii 1950 cu cei care au murit în 1989, când am moștenit cu toții libertatea”, a spus în discursul său parohul bisericii.