În cadrul Proiectului Școala Nucleu Social, inițiat de Asociația All Grow, elevii Școlii Gimnaziale Găgești au descoperit, în perioada decembrie 2020 – noiembrie 2021, că au toate calitățile și aptitudinile necesare pentru a schimba comunitatea locală și societatea în care trăiesc. 50 de elevi din clasele gimnaziale, coordonați de prof. Ana Maria Apostolie și prof. înv. primar Elena-Andreea Croitoru, au parcurs pașii metodei design thinking prin care au învățat să identifice problemele din jur, să colaboreze între ei și cu comunitatea locală și să găsească soluții reale la problemele lor.
Pe parcursul întâlnirilor atât în format fizic, cât și online, elevii au descoperit care sunt probleme comunității din care fac parte și au întocmit și un plan de acțiune, pe care l-au pus apoi în practică. Unul dintre proiectele lor a fost bazat pe ideea de bullying. Așa au descoperit că acesta este un comportament intenționat, de intimidare, care apare în mod repetat și care are la bază o percepție a unui dezechilibru de forțe. Acesta este și motivul pentru care au propus ca temă pentru o echipă bullyingul: este prezent în școală și în afara ei, iar victimele trebuie încurajate și ajutate, pe când agresorii sau martorii trebuie să înțeleagă faptul că nu îi ajută cu nimic în viața reală un comportament agresiv. Ei au vrut să demonstreze că bullyingul nu trebuie practicat nici în școli, și nici în viața de zi cu zi. „Trebuie să fim asumați, să ne respectăm reciproc și să fim prieteni” este mesajul Adrianei Bodea, elevă în clasa a VIII-a, de la finalul fimulețului educativ realizat de elevii din proiect.
De asemenea, elevii au propus și realizarea unui proiect prin care să modernizeze un parc din comună, dar atunci când au prezentat ideea în fața reprezentanților primăriei au avut plăcuta surpriză de a afla că sunt deja două proiecte în derulare. Aceste parcuri au fost inaugurate pe data de 19 noiembrie 2021, iar elevii au fost foarte încântați de noile locuri de relaxare din comuna Bolotești. În urma acestui proiect fiecare membru implicat a avut ceva de învățat. Fiecare a acumulat atât experiențe de viață, cât și competențe de lucru în echipă. Elevi au descoperit empatia și dorința de a fi uniți pentru a aduce un plus comunității din care fac parte. Mulțumim tuturor celor implicați! (Mădălina Bouroș)