vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăActualitateFOTO Vrancea are un campion european de canotaj. Cine este tânărul care...

FOTO Vrancea are un campion european de canotaj. Cine este tânărul care scrie istoria acestui sport în județ

Iulian Nicu Chelaru, în vârstă de 19 ani, este singurul campion european la canotaj din istoria Vrancei. Tânărul este născut în comuna Păunești și nu s-a gândit niciodată că o să facă sport de performanță, mai cu seamă canotaj, după ce în copilărie a suferit un grav accident și a avut mâna dreaptă complet. Aventura lui în această lume a sportului cu vâsle și rame a început în urmă cu doar patru ani, pe când era elev în clasa a IX-a la un liceu din municipiul Adjud. Acolo a întâlnit o adolescentă care practica acest sport și care, impresionată de constituția vrânceanului, i-a recomandat să încerce ceva în acest scop. “Mi-a spus că sunt înalt, că aș avea potențial și că ar putea să mă aștepte un viitor frumos în canotaj. Aveam o văr care practicase la rândul său canotajul, timp de 7 ani, i-am cerut o părere și în câteva zile am cerut transferul la liceul din Năvodari, județul Constanța. O decizie radicală de care nici eu nu m-am crezut capabil. M-am legitimat la Clubul Știința Constanța și asta a fost”, mărturisește Iulian Chelaru.

După numai o lună și jumătate de sport a devenit vicecampion național la ergometru, adică aparatul de antrenament care imită secvența de mișcări practicată de canotori în barcă. “Nu eram încă pregătit pentru apă, nici măcar nu știam să înot. Abia ulterior am intrat la antrenamente pe apă, pe canalul Midia Năvodari. Când m-am lansat la apă am făcut-o în barca de 4 rame și la vâsle. Rama îmi place cel mai mult, pentru că sunt stângaci și având în vedere operația pe care am avut-o la mâna dreaptă mâna stângă a devenit de bază. La canotaj vâsla este pentru fiecare mână și ramele cu ambele mâini. Există nu mai puțin de opt probe în canotaj. Am avut niște antrenori deosebiți în persoana soților Marian și Georgeta Grijuc, care m-au selecționat și cărora le datorez primii pași în această lume. După foarte puțin timp mi-am dat seama ce mi-ar trebui pentru acest sport și am ajuns la concluzia că motivația este totul”, explică sportivul.

În anul 2016, proba de 4 rame fără cârmaci, echipa României de Tineret, din care a făcut parte și Nicu Chelaru, a obținut medalia de bronz la Campionatul Mondial din Lituania. În anul următor, aceeași echipă a reușit o altă performanță de excepție, Iulian obținând titlul de vicecampion european. Toată munca și eforturile colosale au fost încununate de un mare succes obținut anul acesta, în Belarus, unde echipajul de 8+1 al României, din care a făcut parte și vrânceanul, a obținut titlul european, după o perioadă de absență. De anul trecut, Iulian Chelaru este component al Clubului Dinamo București și în cadrul lotului național se antrenează zilnic la baza de la Snagov.

“Nu cred că am fi reușit această performanță fără antrenorul nostru, Antonio Colamonici, un italian care a resuscitat canotajul românesc și care se va ocupa și de loturile de fete. Avem un regim spartan de antrenamente. O zi de antrenament înseamnă opt ore de muncă, patru dimineața și patru după-amiaza, iar liber avem doar duminică după-amiază, având programat doar un singur antrenament. Nu există un regim alimentar, totul funcționează pe sistemul bufet suedez dimineața și seara iar la prânz avem porții, sub atenta supraveghere a unui nutriționist. Canotajul este un sport care solicită forță, suplețe, coordonare și rezistență. Implică un grad mare de efort fizic. Pentru mine, canotajul nu este un sport, este un mod de viață. Îmi vine tot timpul să mă antrenez”, ne spune Iulian. Țelul său în viață este să aibă un parcurs cât mai bun, să devină campion mondial cu echipa de seniori și să participe la Jocurile Olimpice din 2024.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu