duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăActualitateGALERIE FOTO Primarul PSD Vulpe a dat pădurea pe găini

GALERIE FOTO Primarul PSD Vulpe a dat pădurea pe găini

Primarul comunei Tănăsoaia, Romeo Vulpe, este acuzat că a ras o pădure întreagă de salcâm, în schimbul căreia a solicitat găini. Edilul riscă dosar penal, cazul fiind deja investigat de Garda Forestieră. Primăria Tănăsoaia deține o suprafață de aproximativ 5 hectare de pădure de salcâm, situată într-o fostă pășune din satul Vladnicul de Sus, pădure aflată, în prezent, la categoria vegetație forestieră, din afara fondului național. Edilul este acuzat acum de săteni că a împărțit, cu de la sine putere, fără nici un document silvic, o pădure întreagă pentru a fi tăiată, singura condiție impusă fiind  ca fiecare tăietor să dea în avans câte o găină vie. Potrivit sătenilor, găinile au fost adunate la locuința unui localnic din satul Vladnic și apoi au fost repartizate, conform indicațiilor edilului Vulpe, la primărie, la polițiști,  la pădurari și la pensiunea agroturistică „FOX” din Tănăsoaia, proprietatea primarului PSD. Pădurea Vladnic este proprietate publică a comunei, spun sătenii, a fost și este folosită de primarul Vulpe  în scop electoral. „Pentru că nu a dat pădure de tăiat la toată lumea și nici în mod egal, vineri 03 februarie,  au apărut  nemulțumiții și au sunat la nr. de urgență 112, Direcția Silvică Vrancea, Ocolul Silvic Panciu (cu raza de administrare în Tănăsoaia), ITRSV Vrancea, ANIF Vrancea și la Inspectoratul de Poliție Vrancea și au reclamat că se taie pădurea Vladnic fără acte de evaluare silvică, fără documente silvice de transport, iar plata lemnelor se face în găini. Până marți, 07 februarie, nu a venit nici o instituție la fața locului, abia marți a fost cineva de la poliție”, ne-au dezvăluit sătenii.

Primarul Vulpe: “altă întrebare

L-am contactat pe primarul comunei Tănăsoaia pentru a-și spune opinia în acest caz iar acesta a confirmat tăierea celor 5 hectare de pădure, dar neagă că ar fi încasat găini. „Pe acel fond se fac, o dată la 2-3 ani, igienizări, acesta a fost motivul pentru care islazul a fost curățat. Totul s-a făcut cu acordul Consiliului Local, nu e vorba de găini sau altceva. Altă întrebare?”, a răspuns Vulpe.

Garda Forestieră: vom face plângere penală

Ionică Cherciu, șeful Gărzii Forestiere Vrancea, a confirmat că a efectuat un control în urma căruia a constatat tăierea a 5 hectare de pădure și spune că, după finalizarea anchetei, Garda va face plângere penală.

Ce spune legea

Porivit Legii 46/2008-Codul silvic, republicat și actualizat în octombrie 2016, cu privire la vegetația forestieră din afara fondului forestier național se arată că:

Art. 6

(2) Vegetația forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier national este supusă normelor tehnice silvice privind evaluarea masei lemnoase si reglementarilor privind circulatia materialului lemnos.

(3) Recoltarea si valorificarea lemnului din vegetatia forestiera de pe terenurile din afara fondului forestier national sunt la latitudinea proprietarilor, cu respectarea prevederilor alin. (2) .

Art. 17

  • Respectarea regimului silvic este obligatorie pentru toti proprietarii sau detinatorii de fond forestier.

Art. 18

Proprietarii vegetatiei forestiere de pe terenuri din afara fondului forestier au urmatoarele obligatii:

  1. a) sa respecte normele tehnice silvice privind evaluarea masei lemnoase si reglementarile privind circulatia materialelor lemnoase;
  2. b) sa asigure ingrijirea si protectia vegetatiei forestiere, precum si combaterea daunatorilor acesteia.

Art. 60

  • Produsele lemnoase ale padurii si ale vegetatiei forestiere din afara fondului forestier se recolteaza pe baza de autorizatie de exploatare eliberata de ocolul silvic.
  • Estimarea cantitativa si calitativa a produselor lemnoase se face prin acte de evaluare intocmite de ocoalele silvice, conform normelor tehnice silvice specifice.

(3) Ocolul silvic care elibereaza autorizatia de exploatare are obligatia sa execute         predarea spre exploatare, controlul exploatarii si reprimirea parchetelor.

(4) Valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica se face potrivit regulamentului aprobat prin hotarare a Guvernului.

Art. 68

(1) Materialele lemnoase, indiferent de provenienta lor, se transporta numai insotite de documente specifice de transport, din care sa rezulte cu certitudine legalitatea provenientei acestora.

(2) Sunt interzise primirea spre incarcare si transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase neinsotite de documentele de transport prevazute la alin. (1)

 

Art. 107

  • Taierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din radacini, fara drept, de arbori, puieti sau lastari din fondul forestier national si din vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infractiune silvica.

 


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu