Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în procesul intentat Guvernului de fostul premier Ludovic Orban. Acum în opoziție, Ludovic Orban a cerut Guvernului (condus, la vremea respectivă, de Nicolae Ciucă) să organizeze alegeri anticipate, conform legii, în localitățile rămase fără primari. Executivul nu a organizat un astfel de scrutin, iar Orban a depus acțiune în instanță. Mai întâi, fostul prim ministru a avut câștig de cauză la Curtea de Apel București: ”Obligă pârâtul Guvernul României la emiterea hotărârii de guvern prin care să stabilească data organizării alegerilor parţiale locale şi să declanşeze procedura de organizare a acestor alegeri pentru funcţia de primar şi pentru consiliul local în toate circumscripțiile electorale care sunt evidenţiate în situaţia centralizată emisă de Autoritatea Electorală Permanentă, ca fiind circumscripţii electorale în care mandatul de primar a devenit vacant, respectiv consiliul local a fost dizolvat.”, se menționa în soluția CA București. Apoi, în această săptămână, ICCJ a respins recursul Guvernului. ”Respinge recursul declarat de recurentul-pârât Guvernul României împotriva sentinţei nr. 516 din 16 martie 2023, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă.”, se menționează în soluția instanței supreme.
Reamintim că sunt peste 50 de orașe și comune din țară care au rămas fără primari după alegerile locale din septembrie 2020. Printre acestea se numără și comunele vrâncene Tănăsoaia și Mera. Fostul primar din Tănăsoaia, Romeo Vulpe, a primit o condamnare definitivă cu suspendare într-un dosar de corupție și, astfel, și-a pierdut mandatul de edil (la sfârșitul anului 2020). La Mera, însă, primarul în exercițiu, Ion Sticlaru, a decedat în luna ianuarie a.c.
Decizia definitivă a instanței este, însă, tardivă. Guvernul nu mai poate organiza alegeri locale parțiale deoarece a rămas mai puțin de un an până la data de desfășurare a alegerilor locale la termen.